Volendam, Ambacht

Naam: 
Volendam, Ambacht
Plaats: 
Volendam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1951 - ?
Geschiedenis bedrijf: 

Over Ambacht Volendam weten wij maar een deel van het verhaal. De in Nederland geboren Frank Carpay (1917-1985) heeft in 1950 bij de Madoura potterie in Vallauris, Frankrijk gewerkt. Hij is daar kort in contact geweest met Pablo Picasso en zijn werk. Carpay ontmoette hier ook twee andere potterie decorateurs, namelijk Roger Capron en Roger Picault. Terug in Nederland in 1951 komt Carpay te werken bij de dan net opgerichte kleine pottenbakkerij Ambacht Volendam te Volendam. De pottenbakkerij is opgericht door J. Karels, J. Schilder en H. Veerman. Een van de redenen tot oprichting was om de vissers in de winter aan een verdienste te helpen. Bij het bedrijf wordt handgedecoreerd aardewerk vervaardigd. De medewerksters komen allen uit Volendam met uitzondering van Francien Timmers. Zij is oudleerlinge aan de Amsterdamse kunstnijverheidsschool en ontwerpt in Volendam vanaf 1953 nieuwe asymetrische modellen en kleurstellingen. Ook Marius de Leeuw ontwerpt voor Het Ambacht. Zijn motieven ontleent hij aan de Volendamse streekdrachten en gebruiken. De Leeuw introduceert de techniek van het uitkrassen van de figuren in een witte laag tinglazuur. De Leeuw tekent met houtskool op de witte, nog niet gebakken glazuurlaag, waarna meisjes de lijnen uitkrassen. De verfkwast wordt gehanteerd door Maartje Steur. Zij zet de ronde bekers op de draaischijf en brengt de ook weer typisch Volendamse horizontale zwarte lijnen aan. Carpay's ambitie was om onafhankelijk werk te maken, maar het succes werd hem ontnomen door de economische teruggang en door een onbetrouwbare business partner. Frank Carpay vertrekt in 1952 en richt 'Het Edele Ambacht' in Tegelen op. Carpay emigreert echter in 1953 naar Nieuw-Zeeland waar hij een zeer succesvol ceramist, grafisch ontwerper, textiel producent, fashion man en kunstschilder is geworden. In een artikel over hem lezen wij de kop: "The man who tried to design New Zealand".

Teksten onder dankzegging uit: www.artnewzealand.com/Issue109/carpay.htm en met een correctie in 2012 van Joost Carpay, waarvoor veel dank!

Afbeeldingen: Frank Carpay in Nieuw-Zeeland in 1953, vrij direct na zijn aankomst in dit land. De getoonde bordjes hebben grote overeenkomst met het werk van Ambacht Volendam; Francien Timmers, 1955 (bron De Telegraaf-zie bibliografie); Maartjes Steur die horizontale lijnen trekt, 1955 (bron De Telegraaf-zie bibligrafie); sierbordje met haan (bron Catawiki 2014); schaaltje met twee vakken, 1950s, particuliere collectie GZ - juli 202). 

Bibliografie: 
  • Someren, Haya van, 'Het is niet alles Kitsch wat blinkt in Volendam, in: De Telegraaf van 25.06.1955.