Vest Keramiek, Gouda

Naam: 
Vest Keramiek, Gouda
Plaats: 
Gouda
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1963 - 1984
Geschiedenis bedrijf: 

Van Woerden Aardewerk, Gouda (1963-1974), Vest Keramiek, Gouda (1974-1984). Firmanten zijn de broers Marius en Hugo van Woerden. Marius is geboren 4 maart 1941 te Rijswijk.(ZH), het creatieve brein van de aardewerkproductie en Hugo van Woerden, geboren 29 november 1946 te Rijswijk (ZH), broer van Marius, behartigde met name de zakelijke kant van het bedrijf. Marius zijn belangstelling voor de pottenbakkerij werd al jong gewekt in het atelier van pottenbakkerij "De Steenuil" aan de Herenstraat te Rijswijk, zijn overburen. Hier was hij na schooltijd regelmatig te vinden en "hielp" de daar werkzame pottenbakkers met allerhande kleine werkzaamheden. Tijdens zijn diensttijd in 't Harde, heeft hij les gekregen van Frans Slot uit Epe, dit moet omstreeks 1961/1962 zijn geweest. Enige tijd na zijn diensttijd, in 1963, is Marius in een gehuurde schuur bij een tuinbouwbedrijf in Monster (van 1963 tot 1966) een eigen bedrijfje begonnen. Zijn jongere broer Hugo hielp hem hierbij met diverse werkzaamheden. In 1966 konden zij een pand huren aan Het Raam 128 in Gouda en daar zetten zij het bedrijf voort onder de naam "Van Woerden Aardewerk". Hier behartigde Hugo voornamelijk de zakelijke leiding en verrichtte onder meer de nodige colportagewerkzaamheden. Het Museum Boymans van Beuningen heeft in deze periode tijdens een keramiekbeurs een aantal vazen aangekocht. De allereerste producten in Gouda waren van gele (roodbakkende) klei aan het einde van 1960s, met de strikt alkalische glazuur (dus zonder lood (PbO3). Door toevoeging van ongeveer 2 % koper oxide werd  ‘Turks’ of ‘Egyptisch’ blauw bereikt (zie de afbeelding). Van Woerden Aardewerk maakte dat om pottenbakkerij  ‘Groeneveld’ in Voorschoten te plagen, omdat die zeiden dat niemand anders dat ‘schuimglazuur’ in turkoois kon maken. Na een periode van circa 10 jaar, dus omstreeks 1974, werd dit pand verlaten en stapten ze over naar een groter pand aan De Vest in Gouda. Hier werd de naam "Vest Keramiek" geïntroduceerd. Op het hoogtepunt van de activiteiten waren er ongeveer 30 personeelsleden in het bedrijf werkzaam. In 1984 werden de werkzaamheden in Nederland beëindigd en emigreerden de broers naar Canada. Hier werd opnieuw een bedrijf gestart in keramische producten onder de naam "Castle Ceramics", gevestigd in Norwich, Ontario. Dit bedrijf heeft nog tot 1994 geproduceerd. Marius woont nog altijd in Canada. Hugo woont nu weer in Nederland. Ze werken beiden niet meer in een keramisch bedrijf of verwante bedrijfstak. Achteraf vinden ze het jammer dat de in hun bedrijf vervaardigde producten niet op de één of andere manier in het materiaal zijn gesigneerd, maar slechts via een sticker werden gemerkt. Tekst: 2006 Henk van Woerden, met enige aanvulling van Hugo van Woerden in 2014.

Bezoek de zeer informatieve website van Cor Gijben: www.vestkeramiek.nl

Afbeeldingen: turquoise vaas, periode Het Raam (1963-1974) (collectie Roel Goedhart); 2 siervazen (coll. Els van Petersen); 4 siervazen (coll. Els van Petersen); signatuur / stempel Het Raam periode (bron Roel Goedhart); sticker Vest Keramiek.

Werk: 

Herinneringen (2014) bij het turquoise vaasje als afgebeeld - Van Hugo C. van Woerden (1946)

"Een grappige bijkomstigheid is wel dat het stempeltje (zwart als afgebeeld) speciaal en wel op het laatste nippertje gemaakt is voor onze eerste order naar ‘Amerika’ een land dat we nu U.S.A noemen. Wij hoorden namelijk héél toevallig dat voor producten die in de U.S.A geïmporteerd zouden worden een land van oorsprong en zelfs nog ‘onuitwisbaar’ een merkteken vereist was op of onder het product. Zodoende is dit vaasje (het turquoise vaasje) op Nederlandse bodem voorwaar een unicum en moet het of een tweede keus of één van de enkele vaasjes zijn die achtergebleven zijn toen de order compleet in de kisten (!) met houtwol (!) werd verpakt en geleverd! De rood gebakken klei is van vóór 1968 en als het vaasje hand gedraaid is van een paar jaar daarvoor. In dat geval gaat het mogelijk nog terug naar ons eerste schuurtje in Monster. Later was onze fabriek gevestigd op Raam 128 te Gouda (tel. 01820- 6754). Na 1968 zijn we overgegaan op wit bakkende klei. In onze gloriedagen in Gouda hadden we ongeveer 40 man personeel."