Vermeulen, Dries

Voornaam: 
Dries
Voorletters: 
A.P.
Achternaam: 
Vermeulen
Geboortejaar: 
1901
Geboorteplaats: 
Arnhem
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1959
CV: 

Andries Philippus (Dries) Vermeulen is geboren te Arnhem op 14 december 1901. Zijn vader is Johannes Vermeulen, die in 1904 als Arnhemse pottenbakker een pottenbakkerij aan de Hoge Rijndijk te Zoeterwoude-Rijndijk begint (zie in de kennisbank onder bedrijven). Het echtpaar Vermeulen krijgt vier kinderen waarvan twee zonen, Jan en Andries. In de begin jaren 1920 verhuist het gezin van Leiden naar een woning boven het oude postkantoor in de Hoofdstraat van Leiderdorp. Andries volgt de opleiding aan Mathesis Scientiarum Genitrix te Leiden (1924), gevolgd door de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Naast tekenen leert hij ook beeldhouwen bij Prof. Ingenhoes. De klei in het bedrijf werd ingekocht, maar de glazuren werden zelf samengesteld. Bekend werd de pottenbakkerij met het gebruik van een oude slibtechniek, het zgn. taberen. Dit betekent dat het roodbakkende object werd voorzien van een witte sliblaag, waarin na het drogen met een stift motieven werden aangebracht door het wegkrassen van de sliblaag. Hierna werd het aardewerk voorgestookt en voorzien van een glazuurlaag en vervolgens op hoge temperatuur gestookt. Twee zussen van Dries (Martha en Neelie) werken ook in de pottenbakkerij. Neelie doet de decoraties. Dries heeft ook een aantal beelden gemaakt, waaronder het grafmonument van zijn moeder. Dries adverteert met Kunstaardewerk in 1936 in de Leidsche Courant. Het lijkt gezien de advertentie uit 1936 dat Andries gedurende een bepaalde periode als zelfstandig pottenbakker heeft gewerkt. Mw. T.A.M. Visser heeft een niet gepubliceerd onderzoek gedaan naar de signatuur D.V. en komt op grond van stijl- en materiaalkenmerken tot de conclusie dat deze eerder van Dries Vermeulen is dan van de pottenbakker/ontwerper Willem de Vries. Vermeulen signeerde in ieder geval in de natte klei met "Het is gedaan in Zoeterwoude, door Dries Vermeulen (datum). Dries is ook kunstschilder van topografische voorstellingen en winterlandschappen en tekenaar. Hij is lid van het Leids Schilder- en Tekengenootschap Ars Aemula Naturae (1799). Dries Vermeulen komt op 10 januari 1959 bij een noodlottig ongeluk in Waddinxveen om het leven (bron: Leidsch Dagblad, 12-01-1959). Uit de overlijdensadvertentie spreekt zijn broer Jan van "mijn medefirmant" bij Pottenbakkerij Vermeulen te Zoeterwoude. Onze dank voor aanvullende gegevens aan de nazaten van Dries.

Afbeeldingen: Portret Dries Vermeulen (bron Warner Veltman in uitgave Leiderdorps museum 2010); vaas met uitgesneden bison (particuliere collectie); bruin vaasje en signatuur (particuliere collectie); geel vaasje en signatuur (particuliere collectie); signatuur Dries Vermeulen (particuliere collectie) ; monogram DV.  

Bibliografie: 
  • Veltman, Warner, Dries Vermeulen, pottenbakker en beeldhouwer, in: Historie vlakbij huis, uitgave Leiderdorps Museum, maart 2010.