Ven, Mariëtte van der

Voornaam: 
Mariëtte
Voorletters: 
M.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Ven
Geboortejaar: 
1967
Geboorteplaats: 
Vriezenveen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1991 - heden
CV: 

Mariëtte van der Ven is geboren in 1967 te Vriezenveen. Zij woont en werkt in Nieuwendijk. Van 1986 tot 1991 bezoekt zij de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam, Majors in beeldhouwen en 1e graads handvaardigheid. Zij maakt krachtige, intieme en complexe keramische sculpturen van de veelal kwetsbare mens. Mariëtte heeft prachtige exposities gehad in Nederland (o.a. in keramiekmuseum Princessehof Leeuwarden), Engeland, Frankrijk, Italië en Japan. In 2010 exposeert zij voor het eerst bij Kravets / Wehby Gallery in New York. In 2012 werkt zij, op initiatief van Galerie Terra Delft, samen met vijf andere kunstenaars, in Sanbao bij Jingdezhen (China).

Bezoek haar website: www.mariettevanderven.nl

Werk: 

'De keramische beelden die ik maak laten iets zien van het wezen van de mens; ze tonen de mogelijkheden en beperkingen van het menszijn. Mijn beelden tonen mensen die afwijken, psychiatrische patienten, verstandelijk gehandicapten of mensen met een verbrand gezicht. Ze trekken me aan door hun uiterlijke vormen omdat ze zo bijzonder zijn, zo anders dan het gemiddelde. Behalve door hun uiterlijke schoonheid boeien ze me misschien nog wel meer door de reacties die ze teweegbrengen. Mijn mensbeelden roepen een scala aan emoties op als angst, afschuw, medelijden, schaamte en agressie. Je blik wordt getrokken, maar te lang kijken is genant. Mijn beelden kunnen ongegeneerd bekeken worden, ze voelen het niet. Ze bieden ruimte om na te denken over je manier van omgaan met mensen die anders zijn. Wellicht ervaar je dat je reactie meer over jou vertelt dan over degene tegenover je. Misschien voel je minder afstand tussen jou en die ander, bestaat die tweedeling wel helemaal niet. Tekst genomen van haar website.

Bron foto: 

Aan de ringen, groot hangend keramisch beeld, gefotografeerd in Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden;  Vroeg oud mannetje (2008), foto va het internet.