Ubink-Schelvis, Nenna

Voornaam: 
Nenna
Voorletters: 
P.C.
Achternaam: 
Ubink-Schelvis
Geboortejaar: 
1927
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1995
CV: 

Petronella Catharina (Nenna) Ubink-Schelvis is geboren te Rotterdam op 6 mei 1927. Nenna was nummer zeven uit een gezin met 13 kinderen.
Als 13-jarige maakte Nenna het bombardement op Rotterdam mee. Gelukkig bleef het hele gezin gespaard, maar het maakte diepe indruk op haar. In haar verdere leven heeft zij er nog vaak over verteld. Na de basisschool volgde zij de MULO, een Montessorischool. Daarna ging zij werken in een instituut voor autistische kinderen. “Die kinderen kunnen zich dan met klei uiten” was haar stelregel. Zij vervolgde haar loopbaan als docent op een kweekschool. Tegelijkertijd studeerde Nenna voor de MO-akte handarbeid. Na het behalen van deze akte volgde zij nog lessen bij drie toonaangevende keramisten, waaronder een glazuurstudie bij Emmy van Deventer.
Op 19 augustus 1966 trouwde zij op 39-jarige leeftijd in Amsterdam met drs. Wilhelmus (Willem) Gerardus Ubink. Willem, geboren te ’s-Hertogenbosch op 6 juli 1925, was een historicus en gaf les aan het Nieuwe Lyceum in Hilversum. Daar openbaarde hij zich als een gepassioneerd leraar geschiedenis. 

Nenna Ubink-Schelvis woonde en werkte in Nederhorst den Berg. Nenna gaf ook les in keramiek aan dorpsgenoten. Aanvankelijk waren er zes leerlingen, maar dat werd haar teveel; “ik word er humeurig van en heb te weinig tijd voor eigen werk”. De cursussen begonnen met het traditioneel draaien op de draaischijf of wel het vormen uit een plaat klei. Daarna gingen zij over op andere vormen en technieken.

Tot haar bekendste werken behoren de keramiek panelen over de Bergse wasserij-industrie. Deze werden in opdracht van de samenwerkende wasserijen in die plaats vervaardigd om de zaal van de gemeenteraad op te sieren (1984). In 2002 ging Nederhorst den Berg op in de nieuwe gemeente Wijdemeren. Het raadhuis werd overbodig en op 7 maart 2019 startte de sloop. De wasserijpanelen werden gered en na restauratie door Hanne Friederichs nu bewaard door de Historische Kring Nederhorst den Berg. Nenna is overleden na een ongeneeslijke ziekte op 5 december 1995 (gegevens overgenomen van de Historische Kring Nederhorst den Berg).

Afbeeldingen: Nenna Ubink-Schelvis in haar atelier (bron Historische kring Nederhorst den Berg).