Tuinstra, Frans

Voornaam: 
Frans
Voorletters: 
M.F.
Achternaam: 
Tuinstra
Geboortejaar: 
1923
Geboorteplaats: 
Maastricht
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1956 - 1988
Overlijdensjaar: 
2006
CV: 

Marie Frans Tuinstra is geboren op 25 augustus 1923 te Maastricht. Hij volgt van 1941 tot 1946 (1 jaar onderbroken door de oorlog) de opleiding aan de Stadsacademie aldaar bij Charles Vos, richting de beeldhouwen met eindexamen. Hij studeert gelijk af met Piet Killaaars (1922), Frans Timmermans (1921) en Rob Stoeltiens. Aanvankelijk werkt hij in Tegelen bij Russell Tiglia. Het is de hobby van de toenmalige directeur om sinds 1946 een fijn keramische afdeling op te richten waar vooral plastisch werk wordt gemaakt. Hier ontmoet Tuinstra de pottenbakker Dirk Hubers, die veel invloed op het werk van Tuinstra heeft gehad. Hubers komt geregeld met de motorfiets vanuit Bergen (N.H.) naar Tegelen. Tuinstra blijft verbonden aan Russell Tiglia tot aan 1956. In dat jaar vestigt hij zich als zelfstandig pottenbakker in een bijgebouw van het kasteel Neercanne, iets buiten Maastricht. Zijn bedrijf heet simpel Tuinstra. Hij heeft hier aanvankelijk de beschikking over een propaangasoven, maar later koopt hij een electrische oven. Hij werkt graag met zwarte engoben, in feite een Tegelse techniek. Zijn bedrijf houdt circa 1988 op te bestaan. Tuinstra heeft tot zijn vijfenzestigste jaar keramische lessen gegeven bij het C.C.V. te Maastricht, het huidige Kumulus. Tuinstra overlijdt op 3 juni 2006 te Eindhoven.

Signatuur

Tuinstra signeert voluit Frans Tuinstra, Neercanne en datum (ingekrast of geschreven), Ft of neercanne.

Afbeeldingen: tweemaal Tuinstra aan de schopschijf in zijn atelier te Neercanne; mevrouw Tuinstra modelleert een tegel in een mal; Tuinstra met ruiten shirt in 2003 op bijna tachtigjarige leeftijd; foto van een vroeg werk uit 1956 door Tuinstra aan de Maastorenflat te Rotterdam, Schiedamsedijk, hoek Vasteland; tegel Zittende figuur, 1985; wandplastiek Maastorenflat, 1956.

Werk: 

Groot werk van hem (Tegelse periode) is te bewonderen aan de ingang van de Maastorenflat, hoek Vasteland-Schiedamsedijk en aan het pand Ned. Pakketvaart Mij aan de Zalmhaven, beide te Rotterdam. Ook veel religieus werk heeft Tuinstra in zijn leven vervaardigd. Als voorbeeld noemen wij de twee zijaltaarreliëfs van gele chamotteklei in de St. Gabriëlkerk te Haastrecht. Deze zijn gestookt bij St. Joris in Beesel (l) en zijn in 1951 geschonken aan de Paters Passionisten (gegevens Joop Bom, onder dank ontvangen). In Neercanne heeft hij veel vazen, schalen en tegels vervaardigd. Veelal hanteert hij daarbij de guts en werkt in de sgraffito techniek. Op de fotos krijgen wij een betere indruk van zijn werk.

Bibliografie: 
  • Nederlandse Keramiek - Tentoonstelling van hedendaagse Nederlandse keramiek, Den Bosch 1958.
  • Pluis, Jan, Nederlandse Tegels 1900-2000, 2008.