Trapman, Jan

Voornaam: 
Jan
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Trapman
Geboortejaar: 
1879
Geboorteplaats: 
Scherpenisse (Tholen)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1894-1943
Overlijdensjaar: 
1943
CV: 

Jan Trapman is geboren te Scherpenisse op Tholen op 4 februari 1879. Hij volgt de opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. Na de opleiding verblijft hij tot 1905 achtereenvolgend te Rotterdam en Den Haag. In 1905 komt hij naar Amsterdam. Hier maakt hij veel reliëfs voor gebouwen, tuin- en parkbeelden. Hij doet zijn inspiratie op in Artis waar hij frequent te vinden is. In 1939 levert hij een plastiekontwerp van een sperwer voor de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland te Gouda. Deze keramische plastiek is in meerdere kleuren uitgevoerd. Trapman is lid van Arti et Amicitiae te Amsterdam en lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers NKVB. Trapman overlijdt te Amsterdam op 11 september 1943.

Afbeeldingen: Plastiek van een sperwer in wit, uitgevoerd bij de Koninklijke Plateelfabriek Zuid-Holland in Gouda in 1939 (foto Botterweg Autions Amsterdam); dito sperwer in bruin met monogram (particuliere collectie); Jan Trapman, IJsbeer aan de Vierwindstrekenbrug in stadsdeel De Baarsjes te Amsterdam (bron Buitenbeeld in beeld).

Werk: 

Trapman vervaardigde vooral veel diermotieven, zoals hij waarschijnlijk ook gedaan heeft op de gevel van Gebouw Batavia aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Andere architectuur die hij van decoraties heeft voorzien is onder meer de Vierwindstrekenbrug in stadsdeel De Baarsjes (bij de Jan van Galenstraat over de Admiralengracht), waar hij een ijsbeer en een tijger heeft aangebracht. Ook had hij voor deze brug een groep pinguïns ontworpen, maar deze is later naar het Beatrixpark overgebracht, waar de groep nu nog steeds te vinden is. Op een huis aan de Granaatstraat 1-3 in Amsterdam Oud-Zuid is een gevelsteen met een kangaroe van de hand van Trapman te vinden.