Teer, Carla

Voornaam: 
Carla
Voorletters: 
C.A.
Achternaam: 
Teer
Geboortejaar: 
1956
Geboorteplaats: 
Hilversum
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1985
CV: 

Carla Astrid Teer-Jongken is geboren te Hilversum in 1956, Zij volgt van 1974 tot 1979 de lerarenopleiding in handvaardigheid en textiele vormen. In 1980 verhuist zij naar Den Bosch om zich verder te specialiseren in keramiek aan de Academie voor Kunst en Vormgeving aldaar. Haar docenten zijn Louis Visser en Ton van der Rotten. In 1985 studeert zij Cum Laude af. Enkele jaren later maakt zij een ommezwaai van abstract naar figuratief werk. Hierbij veranderen ook haar stookprocessen. Dierfiguren vormen haar grote passie.

Een van de stookmethodes is pitfire. Hierbij wordt gewerkt met een mengsel van porselein en steengoedklei. Eenmaal leerhard worden de gedraaide potten gepolijst en wordt er een vogeltje op het dekseltje geboetseerd. Na de biscuitstook (op 1050 graden) worden de potten met koper- en kobaltsulfaat overgoten. Vervolgens plaatst zij deze in een ijzeren ton met zaagsel en veel hout. Deze wordt van bovenaf aangestoken  en brandt langzaam leeg. De sulfaten zorgen samen met het smoren voor fraaie levendige kleurschakeringen.

Adres: Carla Teer, Meerweg 32, 5384 SJ HEESCH 0412-454694 Carla.Teer@planet.nl
Bezoek haar website: www.carlateer.nl

Afbeeldingen: portret Carla Teer (bron MIK Kunsteducatie); gordeldier (foto NVK); kat (foto NVK); signatuur vogelpotje.

Werk: 

Als keramiste laat Carla zich inspireren door dieren als vissen, vogels en vooral katten. De meeste van hen krijgen een dwaze lach om hun bek en vrolijke pretoogjes, of juist een verwonderde, alerte uitdrukking. Carla: “Katten zijn geweldige beesten! Zo’n dier kan zo intens genieten van een zonnetje. Elke kat heeft zijn eigen verhaal. Mijn gestileerde kattenlijfjes lijken altijd te denken, vaak een beetje dwaasgelukkig, genietend, dan weer in afwachting of schuldbewust iets in hun schild voerend en de slapende katten… Die hebben heerlijke dromen…” (tekst: www.lalanka.nl).