Tamsma, Dieuwke

Voornaam: 
Dieuwke
Voorletters: 
D.
Achternaam: 
Tamsma
Geboortejaar: 
1942
Geboorteplaats: 
Watergraafsmeer - Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1975
CV: 

Dieuwke Tamsma is geboren te Watergraafsmeer (Amsterdam) op 10 mei 1942. Over haar opleiding is ons niets bekend. In 1968 woont zij samen met haar man Michiel Ballegoyen de Jong aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 te Amsterdam. Zij is lid van de kunstenaarsvereniging St.Lucas Amsterdam. In 1994 is zij werkzaam te Amstelveen. Thans woont en werkt Tamsma in Weesp. Dieuwke is schilder, beeldhouwer, keramist. Onderwerpen: beelden, schilderijen, portretten in klei en brons, gedenktekens.

Bezoek de website van de kunstenaar: www.dieuwketamsma.nl

Afbeeldingen: Portret Dieuwke (bron Weespers aan de wand); Paarden, 40 cm (bron website kunstenaar); Tovenaar VI (bron website kunstenaar); Kikvors (bron website kunstenaar).

 

 

 

 

Werk: 

Over mijn werk 
"Ik maak beelden en schilderijen. Mijn keramisch werk is zeer divers: vrij werk, portretten en gedenktekens in opdracht. Gemeenschappelijk kenmerk van het vrije werk is iets toverachtigs. Vreemde levensvormen duiken op: tovenaars, cocons, beren als landschap met verdwaalde mensjes. Meestal werk ik in series en kies dan weer een nieuw onderwerp. De basis van de beelden is vrijwel altijd klei. Daarnaast gebruik ik verschillende materialen om het werk te versieren, zoals zijdepapier en materialen uit de natuur. Vervolgens wordt het beeld beschilderd. De gebruikte kleuren zijn meestal bestorven, alsof de tand des tijds zijn sporen heeft achtergelaten. Inspiratiebron is dan ook vaak de Oudheid. Gaandeweg is het accent meer komen te liggen bij het schilderen. Ik ben weer terug bij mijn oude liefde.
De geometrische figuren uit de beginperiode en de stillevens daarna komen in mijn recente werk samen. Er ontstaan composities waarin het spelen met vorm en kleur uitgangspunt is. Ik ben sinds 1975 werkzaam als beeldend kunstenaar en exposeer sinds 1978 in verschillende galerieën. In 2006 ontving ik de Weesper Cultuurprijs.