Swaak, Corrie

Voornaam: 
Corrie
Voorletters: 
C.J.W.
Achternaam: 
Swaak
Geboortejaar: 
1929
Geboorteplaats: 
Hilversum
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
ca. 1989
CV: 

Cornelia Johanna Willemina (Corrie) Swaak is geboren te Hilversum op 20 september 1929. Zij volgt de opleiding aan het IVKNO - Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de huidige Rietveld Academie) te Amsterdam van 1953 tot 1957. Van 1958 tot 1960 vervolgt zij haar opleiding aan de Fotovakschool te Den Haag. Als keramiste is zij autodidact. Corrie woont en werkt in Bloemendaal.

Bezoek haar website: www.corrieswaak.nl

Afbeeldingen: Corrie Swaak in haar atelier (bron Documentatie van Beeldende Kunst in Noord-Holland); Corrie als fotografe, 2016 (bron De IJsselsalon); Corrie in 2016 (bron De IJsselsalon); Werk 1 (bron Catawiki augustus 2017); 2 werken (bron website kunstenaar); kunstenaars stempel (bron Catawiki augustus 2017).

 

 
 

 
  
     
   
 
 
 

Werk: 

"Toen ik ruim vijftien jaar geleden (ca. 1989 red.) keramiek als beeldende discipline ontdekte wist ik dat ik begon aan een lang leer- en maakproces. Van het begin af aan was duidelijk dat ik helderheid in uitdrukking en eerlijkheid ik materiaal wenste na te streven. De keuze voor keramiek betekende ook zich aansluiten bij een eeuwenoud handwerk, lang gedomineerd door functie en traditie. In mijn werk zijn die aspecten verenigd: het materiaal, de klei, met onbegrensde plastische mogelijkheden en de vormtaal van tekens. In het begin met sacrale elementen en vaak gerelateerd aan de kleur van de deels ongeglazuurde klei. Soms met bladgoud afgewerkt, of met engobe, of met glazuur, afhankelijk van de vorm. Vanaf het midden van de negentiger jaren kent het werk een langzame verschuiving naar een vereenvoudiging van de vorm, architectonisch van opbouw. Altijd gedacht vanuit het materiaal. Vaak met een geometrische hoofdvorm en contrasterende plastische elementen." (tekst website kunstenaar).