Stelt, Gertjan van der

Voornaam: 
Gertjan
Voorletters: 
G.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Stelt
Geboortejaar: 
1959
Geboorteplaats: 
Ridderkerk
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1990
Overlijdensjaar: 
2021
CV: 

Gertjan van der Stelt is geboren op 23 maart 1959 te Ridderkerk. Van 1985 tot 1990 volgt hij de opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. Van 1993 tot 1997 is hij docent aan 'de Werkschuit' te Zeist. Gertjan is overleden te Leusden op 15 mei 2021.

Gertjan schrijft ook belangrijke artikelen voor keramiektijdschriften in binnen- en buitenland. 

Zie ook: www.gertjanvanderstelt.com

Afbeeldingen: Gertjan van der Stelt, portret (bron catalogus De belofte, uitgave HazArt kunststichting, 2019); portret, samen met Marga Knaven in 2012; Keramisch object, 1995, foto Ilja Bijker, Galerie Eewal, Leeuwarden); enige van zijn werken: beeld in de openbare ruimte te Leusden, wandobject met titel Teken aan de wand I, 2013 180 x 114 x 7 cm (foto Frits van Dijk); object uit 2014 (bron uitnodiging opening expositie in Galerie De Glorie Arnhem, januari 2015).

Werk: 

Het centrale thema in het werk van Gertjan van der Stelt is de suggestie van oneindige beweging. Dit komt tot uitdrukking in thema's als 'golven' en 'schakelingen'. De recente wandobjecten zijn het resultaat van de zoektocht naar een manier om zijn werk aan de wand te presenteren. Hij plaatst ze twee aan twee op een contrasterend gekleurde wand. Voor deze stukken neemt hij de 'plattegrond' van zijn driedimensionale werk als uitgangspunt. De elementen die hij hierdoor verkrijgt bewerkt hij zodanig dat beweging op verschillende manieren is terug te vinden. Allereerst door de plaatsing ten opzichte van elkaar - waardoor dynamiek wordt gesuggereerd - maar ook door de wijze waarop de platte vormen van de muur loskomen. Misschien nog wel belangrijker dan de vormen zelf is de restruimte die ontstaat door de plaatsing van de stukken en de dialoog die de beide beide wandelementen met elkaar aangaan (tekst Piet Augustijn 2013).  

Bibliografie: 
  • Augustijn, Piet, Zwart-Wit / Black-White, de afscheidsexpositie van Piet Augustijn bij het Gorcums Museum, 2013.
Lijst van exposities: 
2009 Expositie, Galerie Montana, Apeldoorn. 2013 in het Gorcums Museum (zie bibliografie).
2015 Expositie, De Glorie Art Office, Arnhem.