Steene, Cuno van den

Voornaam: 
Cuno
Voorletters: 
C.Th.E.
Voorvoegsel: 
van den
Achternaam: 
Steene
Geboortejaar: 
1909
Geboorteplaats: 
Rotterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1924
Overlijdensjaar: 
1971
CV: 

Cunegondus Theodorus Emile (Cuno) van den Steene is geboren te Rotterdam op 6 juli 1909. Hij volgt de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Hij is werkzaam te Rotterdam van 1924 tot 1940. In verband met de bombardementen gaat hij kort naar Limburg (Roermond en Maastricht). In 1940 gaat hij verhuizen naar Baarn. In de periode 1942-1968 ontwerpt hij voor handweverij De Cneudt in Baarn 35 wandtapijten. Hij is naast zijn loopbaan als kunstenaar ook leraar aan de Academie Artibus en aan de Middelbare Kunst- en Kunstnijverheidsschool, beide te Utrecht. Cuno van den Steene is overleden te Baarn op 5 juli 1971.

Over Cuno van den Steene wordt in de lijst van monumentale kunstenaars de volgende beschrijving gegeven: graficus, grafisch ontwerper, illustrator, wandschilder, monumentaal kunstenaar, schilder, tekenaar, pentekenaar, vervaardiger van gouaches, etser, lithograaf, vervaardiger van houtsnedes, linosnijder, keramist, textielkunstenaar, kunstnijveraar en theatervormgever.

Werk: 

De onderwerpen in zijn werk zijn christelijk religieuze voorstellingen, abstractie, figuurvoorstelling, mythologie, landschappen. Hij is voornamelijk bekend van zijn wandtapijten en boekillustraties. Voor het wandkleed 'de Graalridders' naar ontwerp van Cuno van den Steene, uitgevoerd bij de handweverij Edmond de Cneudt heeft deze laatste de handwever A. Chargelègue van de Manufacture des Gobelins in Parijs gecontracteerd. Deze was gespecialiseerd in het werken met het haute-lisse-weefgetouw.

Bibliografie: 
  • Haterd, L. van de, 'Cuno van den Steene als illustrator, in: Boekenpost 11, 2003.
  • Brouwer, Gerard, Weefkunst in Soest en Baarn, de handweverij en tapijtknoperij Edmond de Cneudt (1937-1984).