Stauthamer, Cephas

Voornaam: 
Cephas
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Stauthamer
Geboortejaar: 
1899
Geboorteplaats: 
Den Haag
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1914 - 1983
Overlijdensjaar: 
1983
CV: 

Cephas (Constantinus) Stauthamer is geboren op 9 december 1899 te Den Haag. Van 1929 tot 1934 volgt hij de opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten te Amsterdam bij Prof. Richard Roland Holst en Prof. Jan Bronner. Als beeldhouwer werkzaam te Amsterdam. Hij is gehuwd met Josje Smit, keramiste. Het paar woont in het monumentale pand De gecroonde Raep aan de Oudezijds Voorburgwal 57 te Amsterdam. Hij experimenteert reeds lang met glazuren. Vervaardiging van grote keramische plastieken. De expositie in Den Bosch van 1958 is zijn eerste expositie. In 1959 heeft hij veel landen in Europa bezocht, zoals Italië, Spanje, Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië. Van 1955 tot 1965 is hij docent aan de Academie voor Beeldende kunsten te Arnhem, richting kleine keramische objecten. Hij volgt daar Gijs Jacobs van den Hof op. Leerlingen van hem zijn onder meer Marga Carlier en Josje Smit. Cephas Stauthamer overlijdt op 5 april 1983 te Amsterdam.

Glasschilder, monumentaal kunstenaar, schilder, beeldhouwer, vervaardiger van mozaïek.

Bibliografie: 
  • Nederlandse Keramiek, catalogus bij de expositie van hedendaagse Nederlandse keramiek, Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving, Den Bosch 1958.
  • Verwiel, H.J., Cephas Stauthamer werd tachtig, in: Scheppend Ambacht, 31, nr.3, juni 1980.
  • Keramiekkollektie, met een inleiding van Karin Gaillard, dienst Beeldende Kunst, s-Hertogenbosch, 1983.
Bron foto: 

Cephas Stauthamer werkt aan een buste van prof. P.J.M. Aalberse (bron: Stadsarchief Amsterdam); de buste van prof. P.J.M. Aalberse op locatie Vegastraat 234 te Amsterdam-Tuindorp.