Spoel, Laurens van der

Voornaam: 
Laurens
Voorletters: 
L.
Voorvoegsel: 
van der
Achternaam: 
Spoel
Geboortejaar: 
1940
Geboorteplaats: 
De Groe / Kloetinge
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1964 - 2005
CV: 

Laurens van der Spoel is geboren op 13 januari 1940 in het buurtschap De Groe onder Kloetinge (zld) als zoon van de pottenbakster Nel van der Spoel-Houtman en de kunstschilder Hens van der Spoel. Hij doet de opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (IVKNO), afdeling Keramiek te Amsterdam bij de “elegante” W. de Vries en de “inspirerende” Th. Dobbelmann. Dobbelmann wordt in technisch en filosofisch opzicht zijn grote inspirator. Maar veel invloed heeft hij vooral ondergaan van zijn beide ouders. In 1964 heeft Laurens zijn eerste eigen atelier in Amsterdam aan de Karel du Jardinstraat tegenover de NCI (confectiefabriek) en links naast het poortje naar een school. Hij werkt hier met een elektrische oven en met een eigen kleibereiding. Er is wederzijdse beïnvloeding met zijn moeder, Nel Houtman, die in deze tijd werkt in haar atelier in de Pijp. In 1969 verhuist Laurens naar “De Brandenburg” aan de Dorpstraat 50 te Maartensdijk (utr). In 1984 verhuist hij naar de stad Utrecht. En in circa 1996 volgt een verhuizing naar Wadenoyen, Dreef 54 aldaar. Van der Spoel heeft prachtige keramiek gemaakt, gelijk zijn moeder, met veel aandacht voor verfijnde vorm en glazuur. Oosterse invloed zien wij in zijn werk veelvuldig terugkomen. Hij is, zo zegt hij zelf, wars van alle “gedoe” in de kunstwereld. Dit verklaart mogelijk dat er over hem niet veel bekend is. Voor de diverse signaturen, zie de foto’s. Vanaf circa 1990 dateert Laurens ook zijn werk, maar vanaf 1999 pas altijd. Hij is kunstenaar voor zichzelf en geeft daarnaast vanaf circa 1967 les. Eerst bij de Vereniging voor Handenarbeid te Amsterdam. Daarna docent aan de Academie voor Beeldende Vorming (Akademie Middeloo) te Amersfoort. Deze opleiding fuseerde met Artibus, Utrecht en hieruit ontwikkelde zich De Hogeschool voor de Kunsten (HKW). Laurens doceerde hier vanaf 1967 bij de faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving (BKV). In 2005 gaat hij als leraar Beeldende Kunst en Vormgeving in Amersfoort met pensioen. Leerlingen zijn o.a. Leni Venne, Pieter Pauptit.

Interview door Capriolus gehouden met de kunstenaar op 10.01 en 09.02.2005.

Portret van Laurens in zijn atelier te Maartensdijk (circa 1978); portret in kleur uit 2000 (fotograaf Ad van Vliet, Amersfoort); portret uit 2005 (foto Capriolus); twee verschillende signaturen; drie werken (coll. Capriolus). 

Werk: 

Hooggestookt dungedraaid steengoed in vormen met een sterke Japanse inslag. Ook toepassing in combinatie met fijn gesmede metalen onderdelen.

Bibliografie: 
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G. – Nederlandse Keramiek 1900-1975, Assen 1977
Lijst van exposities: 
1970 - Galerie De Tor, Amsterdam
1970 - Bode en Bodes, Den Haag
Galerie de Sfinx, O.Z. Voorburgwal 241, Amsterdam 1978
Het Kapelhuis, Amersfoort. Expositie “Gedraaide unica van hedendaagse Nederlandse keramisten.” 1984
Gemeentehuis, Putten “Expositie Kunst in de kelder” 2000/2001