Somers, Wieki

Voornaam: 
Wieki
Voorletters: 
W.
Achternaam: 
Somers
Geboortejaar: 
1976
Geboorteplaats: 
Sprang-Capelle
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
2002
CV: 

Wieki Somers is geboren op 16 september 1976 te Sprang-Capelle bij Waalwijk. Zij bezoekt de Design Academy te Eindhoven, waar ze al in haar derde jaar voor een designprijs wordt genomineerd. Na haar afstuderen ontwikkelt zij in 2002 de 'Mattres Stone Bottle'. Deze ontstond in het Europees Keramisch Werkcentrum door een visnet rond ballonnen te spannen en dit af te gieten in keramiek. In 2003 ontwikkelt zij de 'High tea-pot'. Hier combineert zij een porseleinen varkensschedel met rattenbont (opgenomen in circa 20 museumcollecties). In 2003 start ze, samen met ontwerper Dylan van de Berg, Studio Wieki Somers. De ontwerpen kenmerken zich door een terugkerende fantasie-element dat ook uiting krijgt in de meest alledaagse voorwerpen. Hun ontwerpen, die voornamelijk in opdracht worden gerealiseerd is samenwerking met galeries en bedrijven, zijn te herkennen aan hun kritische benadering van thema’s, en een experimentele, verfijnde manier van ontwerpen.

Bezoek de website: www.wiekisomers.com

Afbeeldingen: Portret 1 (bron: eigen website); portret 2 (bron: Galerie Kreo); High tea-pot 2013; Bulbous vase; Vergane Glorie, bloemenvaas, porselein, middenstuk Delfts aardewerk circa 1690, 2007. Opmerking: Vergane Glorie refereert aan verwelkende tulpen die Somers creëerde door echte tulpen in de kleipap te dompelen. De bloemen verbrandden tijdens het stookproces zodat porseleinen tulpen overbleven (expositie Gemeentemuseum, Den Haag 2013-14).

Werk: 

"Contrasten maken dat het schuurt en wringt, ... We laten fantasie en werkelijkheid, techniek en poëzie, functie en beleving graag botsen. Opdat je dingen anders gaat bekijken" zegt Somers in Collect 2013.

Bibliografie: 

Kester, Peter van, Ambachtelijk gestuurde concepten, in: COLLECT, Kunst & Antiek Journaal, oktober 2013.