Smit, Carolein

Voornaam: 
Carolein
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Smit
Geboortejaar: 
1960
Geboorteplaats: 
Amersfoort
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1998
CV: 

Carolein Smit is geboren op 22 oktober 1960 te Amersfoort. Van 1979 tot 1984 volgt zij de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost te Breda, afdeling grafiek en lithografie. Zij is beeldhouwer, keramist, graficus en illustrator. In 1993 volgt haar eerste soloexpositie met tekeningen bij Galerie Hof & Huyser. In 1995 doet zij een werkperiode in het EKWC in Den Bosch, daarna maakt zij imposante, liefelijke, tragische en soms bloederige keramische beelden, die zij voor het eerst toont op de KunstRAI in 1998.

Haar website www.caroleinsmit.com

Afbeeldingen: Carolein Smit, portret; buitenatelier met Shaman en madonna met kind in wording, december 2019 (bron FB), object beest 'Arnoldje', 2000 (collectie Capriolus).

Werk: 

Haar thema is vooral figuurvoorstellingen en dieren. Doorbraak aan het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw met gaatjesbeesten. Later volgden speelse prikkelpistolen (vanaf circa 2003), liggende hertjes met samengebonden poten en manshoge engelen met scheefgezakte kronen en vooral ook hazen. 'Ik houd mij bezig met de dood en met verval, maar ook met de schoonheid en vertedering, al heeft die vertedering bij mij soms wel en dreigende kant. Ik werk het liefst met tegenstellingen. Een goed voorbeeld is het prikkelpistool. Mijn werk leunt sterk tegen kitsch aan. Mijn figuren worden met de hand gevormd en gaan daarna de oven in.'

Bibliografie: 
  • Achten, Frits, Carolein Smit - Innocenti, 2005.
  • Boileau, Etienne, Carolein Smit prikkelt, choqueert en vertedert, in: Collect zomer 2008.