Smit, Albert

Voornaam: 
Albert
Voorletters: 
A.
Achternaam: 
Smit
Geboortejaar: 
1878
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1899 - 1946
Overlijdensjaar: 
1946
CV: 

Albert Smit is een veelbelovende leerling van de Rijksschool voor Kunstnijverheid, gevestigd in het Rijksmuseum te Amsterdam. Hij komt in 1895 aan, hetzelfde jaar waarin Heukelom de school verlaat met de akte tekenen op zak. Een jaargenoot van Smit is Chris Lebeau, met wie hij levenslang bevriend zal blijven. Iets eerder is Bert Nienhuis aan de opleiding tot kunstnijvere begonnen; iets later komt ook Albert Hahn aan. Smit, Nienhuis, Hahn: drie Groningers uit eenvoudige milieus voor wie de opleiding tot vrij kunstenaar aan de Academie Minerva te Groningen een te ongewisse toekomst blijkt te zijn. Smit krijgt onder meer tekenles van Georg Sturm (1855-1923), die beroemd is geworden door zijn ontwerpen van tegeltableaus voor Het Rijksmuseum en het centraal Station te Amsterdam. Smit studeert af in 1899.

Samen met Bert Nienhuis heeft hij in zijn jeugdige beginjaren gewerkt voor Tegelfabriek Lotus. Daarna is hij heel lang in de vergetelheid geraakt, maar door een prachtig artikel in het blad Tegel nr. 36, uitgave Vrienden Nederlands Tegelmuseum weten wij dat hij de ontwerper is van de bekende tegeltableaus aan het American Hotel (bouw 1900-1902) te Amsterdam. Smit overlijdt in 1946.

Zie voor een uitgebreidere CV het eerder genoemde artikel.

Bibliografie: 
  • Delvigne, Rob - Kunstnijvere Albert Smit, een beroemde onbekende, in: Tegel 36, jaarboek uitgave Vrienden Nederlands Tegelmuseum, Otterlo, 2008.
Bron foto: 

Zelfportret circa 1930, particulier bezit; ontwerp Albert Smit in Dekorative Vorbilder XII (1901) met titel: Friese mit Eulen und Marabus'.