Saarloos, Jan

Voornaam: 
Jan
Achternaam: 
Saarloos
Geboortejaar: 
1948
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1989 - 2013
Overlijdensjaar: 
2013
CV: 

Jan Saarloos is geboren te 's-Gravendeel in 1948. Hij volgt een opleiding als chemicus. In 1974 wordt hij geboeid door de keramiek en begint hij met het experimenteren. Hij volgt in Gouda aan het Crabeth College de opleiding Fijn Keramische Technieken. Sinds 2007 is hij ook een verwoed fotograaf. Jan woont en werkt in Belfeld. Jan Saarloos is onverwacht overleden op 3 februari 2013.

Zie verder de website van de kunstenaar: www.saarlooskeramiek.nl

Afbeeldingen: portret in zwart-wit en kleur uit KLEI, mei/juni 2013; plastiek 'Koe' van Galerie Serruys, waarvoor onze dank; stempel met uil voor zijn goedkopere werk dat op markten wordt verkocht..

 

Werk: 

Het oeuvre van Jan Saarloos bestaat bijna hoofdzakelijk uit handgevormde en handgedraaide humoristische fantasiedierfiguren in vaak felgekleurde, in elkaar overvloeiende glazuren.

'Als keramisch vormgever sinds 1990 bouw ik diervormen. Door ze te vervormen, maak ik een karikatuur en creëer ik nieuwe dierenvormen. Sinds februari 2007 ben ik ook gaan fotograferen. Al snel bleek, dat het fotograferen voor mij een doel was, om ook mijn foto’s, via fotobewerking, een andere dimensie te geven. Iets wat los van elkaar begon, blijkt toch in elkaar te passen. Daarom heeft het bewerken van foto’s op de computer de meeste aandacht. Een landschap of een gefotografeerd gebouw wordt zo bewerkt, dat het niet of nauwelijks te herkennen is als het gefotografeerde object.
Door vele malen een foto te bewerken, ontstaat een fotografisch beeld, dat in balans is qua kleur en vorm. Vanaf oktober 2007 ben ik lid van FG Belfeld.'

Bibliografie: 

De wonderlijke wereld van Jan Saarloos, in: Klei, Keramisch Magazine, mei/juni 2013