Roode, Louis van

Voornaam: 
Louis
Voorletters: 
A.M.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Roode
Geboortejaar: 
1914
Geboorteplaats: 
Delft
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1964
CV: 

Aloijsius Maria van Roode is geboren te Delft op 20 juni 1914. Hij volgt de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam vanaf zijn veertiende jaar. Plaats van werkzaamheid: Arnhem en Rotterdam. Van Roode maakt voor zijn mozaiëkwerk - hij is geïnspireerd door de beroemde mozaiëken in Ravenna - de geglazuurde steentjes, gesneden uit grote zelfgestookte platen klei. Van Roode is bekend geworden van de monumentale wandkunst die hij vooral voor gebouwen in Rotterdam heeft uitgevoerd. Maar ook elders zoals in Groningen, Maastricht en IJsselstein. Hij was beeldhouwer, glasschilder, monumentaal kunstenaar, wandschilder, schilder, keramist en vooral vervaardiger van mozaiëk. Van Roode is overleden te Rotterdam op 19 februari 1964.

Afbeeldingen: Louis van Roode werkend aan een mozaiëk (bron Dagblad 010); Van Roode werkend aan een wandschildering (bron Geni); wandmozaiëk voormalig Nederlandse Bank-gebouw Rotterdam (bron Tijdloos Rotterdam); wandschildering (bron Rotterdam viert de stad!); monumentale wandkunst, baksteen en mozaiëk, voormalige LTS IJsselstein, ca. 1958 (bron Tegels op locatie - Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum Otterlo); deelopname van de belangrijkste mozaiëk; monumentale wandkunst aan het Stationspostkantoor te Rotterdam, foto Ossip van Duivenbode (bron BKOR).

 

 

 

Bibliografie: 
  • Artikel: “Mozaiëk per meter van Louis de Roode" in: De Volkskrant van 26 mei 1959.
  • Willem Heijbroek, Louis der Roode (1914-1964), meester in Monumentaal maatwerk, 2015.
  • "Het voormalige LTS gebouw in IJsselstein" in: Bijdragen tot de geschiedenis van IJsselstein Stad en Land, december 2019.