Rieter, Natascha

Voornaam: 
Natascha
Voorletters: 
N.
Achternaam: 
Rieter
Geboortejaar: 
1948
Geboorteplaats: 
Roermond
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
ca. 1974
CV: 

Natascha Rieter is geboren te Roermond op 31 augustus 1948. Zij volgt de opleiding aan de Stadsakademie Maastricht (hoofdvak schilderen en monumentale vormgeving), daarna is zij 2 jaar werkzaam in een keramisch atelier in Zwitserland, gevolgd door een stageperiode bij keramisch bedrijven in Nederland en Duitsland.Tussen 1973 en 1975 doet zij een vervolgstudie in Höhr-Grenzhausen. Tussendoor werkt zij bij St. Joris in Beesel (li). In 1976 vestigt Rieter zich in Nijswiller (Zuid-Limburg) waar zij tot 1988 woont en werkt. Sinds 1988 verblijft zij te Margraten, in het gehucht Groot Welsden. Hier woont zij in een typische vakwerkboerderij. In 1989 opent zij samen met haar inmiddels overleden man Siegfried Gorinskat (ook keramist, zie onder zijn naam) Keramiek Galerie "Groot Welsden". Natascha is ook docente keramiek bij Kumulus, centrum voor de Kunst, te Maastricht sinds 1977.

Natascha Rieter maakt gebruikskeramiek, reliëfs, kleinplastieken en geboetseerde beelden en klei-schilderijen. Zij gebruikt steengoedklei uit Duitsland en porselein uit Frankrijk. Bij het vervaardigen van haar kleischilderijen combineerd zij keramiek met de schilderstechniek en het houten paneel.

Sinds enkele jaren komt Natascha bijna niet meer toe tot haar vrije werk daar zij bezet is door monumentale opdrachten in de toegepaste kunst. Zoals muurreliëfs in de hal van gebouwen, b.v. een groot reliëf in de Residentie "De Heerlijkheid" te Deventer. Monumentale beeldengroepen heeft zij gemaakt, b.v. voor de Lückerheide kliniek te Kerkrade buiten in de tuin, een beeldengroep bij de Hamboskliniek te Kerkrade, twee grafmonumenten op het kerkhof te Roermond, een grote beeldengroep bij het restaurant de Leuf in Ubachsberg "tien jaar topgastronomie in beeld."

Afbeelding: Natascha Rieter (bron B&BDeKunstKamer Margraten).
 
 

Werk: 

Natascha Rieter is een emotioneel en poëtisch kunstenaar voor wie keramiek de spiegel van de ziel is. De thema's die in haar werk een rol spelen zijn de natuur en de mens: HET LEVEN. Zij vertaalt haar gevoelens in keramiek: "Het werken met klei is voor mij hetzelfde als het schrijven van een gedicht."

Bibliografie: 
  • 100 Nederlandse keramisten, catalogus bij de expositie in Galerij De Ark van 13 december 1974 tot 6 januari 1975.