Riessen, Hans van

Voornaam: 
Hans
Voorletters: 
J.H.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Riessen
Geboortejaar: 
1946
Geboorteplaats: 
Haarlem
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1972 - heden
Overlijdensjaar: 
2018
CV: 

Hans van Riessen is geboren in 1946 te Haarlem. Van 1966 tot oktober 1972 is hij leerling van Frans Slot. Bij hem heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Net als het werk van Slot wordt zijn werk gevormd op de schopschijf. Na het overlijden van Frans Slot in 1974 is hij verhuisd naar Vledderveen. Zijn werk past volledig in de traditie van Frans Slot en Chris Lanooij. Hij hoort daarmee tot de keramisten van de 'Eper School'. Zijn glazuren stelt hij zelf samen en hij experimenteert daarmee. Zijn werk wordt gestookt in een vlamoven. Deze met hout/turf gestookte oven is nog gebruikt door Frans Slot. Deze is indertijd in Epe afgebroken en weer volledig opgebouwd in Vledderveen (Dr). Onder aanwijzing van Slot is wel de opening van de oven van de zijkant naar de voorkant verplaatst. Met name in een dergelijke oven kunnen de traditionele Chinese glazuren worden gemaakt. Het reductieproces wordt daarbij veelvuldig toegepast. De vormen van de vazen zijn veelal klassiek en ook daarin zijn duidelijk Chinese invloeden waar te nemen. Reeds in 1968 staat hij op de eerste kunstmarkten. In 1970 vindt zijn eerste expositie plaats in het Gemeentehuis van Bloemendaal. Aldaar zijn ook Frans Slot met zijn vrouw Lien aanwezig. Frans ziet perspectief in de toen jonge Hans en vraagt deze of hij niet (tijdelijk) bij hen intern wil komen wonen in huize "De Clinge". Voor die tijd is hij vele weekenden bij de familie Slot. Daar kan hij de vlamoven leren stoken en zich verder bekwamen in het vak. In oktober 1971 is de pottenbakkerij van Slot herstart, nadat deze om gezondheidsproblemen in 1970 is gestaakt. In oktober / november 1972 vindt de laatste expositie in huize "De Clinge" plaats en valt het doek voor "Het atelier Slot". In mei 1973 bouwt Hans zijn eigen atelier in Vledderveen (Dr.) met de vlamoven van Slot. Het gedraaide werk is merentijds dunwandig. Ook de vormgeving is, net als de glazuren, verwant aan het werk van Slot. De keramist signeert met J.H. van Riessen of bij klein werk JHR. In 2013 is hij nog immer werkzaam en dagelijks te bezoeken.

Hans van Riessen overlijdt te Zwolle op 18 juli 2018. Met zijn overlijden is een gedreven pottenbakker pur sang uit de tijd gegaan die nog als laatste in Nederland werkte met een hout en turf gestookte oven. Zijn grote wens was dat de oven, draaischijf, glazuurmolen, droogrekken, etc. (alles nog uit de inboedel van Frans Slot) weer naar Epe zou verhuizen als onderdeel van een museum. Bij Van Riessen stonden ook de draaischijven van Crevecoeur en Lanooy (vriendelijke mededeling van Wim van de Wal, waarvoor hartelijke dank).

Zie ook de website die voorlopig nog in de lucht blijft: www.hansvanriessen.nl

Tekst en foto's zijn beschikbaar gesteld door de heer Wim van de Wal op 24.06.2005. Hiervoor veel dank! - Aanvullende gegevens uit CV, uitgereikt door de pottenbakker in 2006.

 

 

 

 

 

 

 

Bron foto: 

Van Riessen in zijn atelier (2 maal); opname uit 2006 in het gemeentehuis van Epe met van links naar rechts Laurens Goldewijk, Alex van de Wal en Hans van Riessen, alle drie leerlingen van Frans Slot (foto Capriolus).