Rheeden, Beatrijs van

Voornaam: 
Beatrijs
Voorletters: 
B.V.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Rheeden
Geboortejaar: 
1965
Geboorteplaats: 
Groningen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1991
CV: 

Beatrijs van Rheeden is geboren op 14 oktober 1965 in Groningen. Van 1984 tot 1989 volgt zij bij de ABK Minerva te Groningen de 1e graads lerarenopleiding Handvaardigheid. Zij vervolgt van 1988 tot 1989 haar opleiding aan de ABK Constantijn Huygens te Kampen, richting Monumentale Keramiek. Daarna bezoekt zij van 1989 tot 1991 de Academie van Toegepaste Kunsten te Budapest (Hongarije). Zij exposeert in Nederland voor het eerst in 1992 bij Galerie Amphora in Oosterbeek. Daarna volgt een indrukwekkend lange rij van succesvolle exposities in binnen- en buitenland. Beatrijs woont en werkt in Barendrecht.

Afbeeldingen: Beatrijs van Rheeden, portret (bron Loes & Reinier International Ceramics); object Fusion XIV, 2005; stempel (bron Vendu Rotterdam 12.2019).

Werk: 

Het keramische werk van Beatrijs gaat over structuren en ritmes in verschillende vormen. Na een serie stapelbare driepoten, waarin de structuren en ritmes noodzakelijkerwijs strak en wetmatig zijn, onderzocht zij in handopgebouwde objecten de mogelijkheden van de zeshoek. In 2012 ontwikkelt ze nieuwe objecten die daarop voortborduren, maar die een andere verschijningsvorm hebben. Met deze stevige vormen hervindt zij een vrijheid in vorm die wordt doorbroken met de gesneden herhaling van vorm die de structuur wordt. In 2006 ontmoet Beatrijs de keramist Kap Sun Hwan uit Korea en in zijn werk ontdekt zij hoe mooi porselein kan zijn in zijn materiële aanwezigheid. In 2008 werkt zij vervolgens een maand lang naast de kunstenaar Marc Leuthold uit Amerika die snijdt in leerharde klei en porselein. Deze twee voorbeelden leggen (onder andere) de kiem voor de wijze waarop haar werk zich ontwikkeld heeft in de richting van de nieuwe objecten die zij nu toont (tekst Piet Augustijn, 2013).

www.beatrijsvanrheeden.nl

Bibliografie: 
  • Wall, Siobhan, Beatrijs van Rheeden, in: Neue Keramik, mei 2006.
  • Augustijn, Piet, Zwart-Wit / Black-White, de afscheidsexpositie van Piet Augustijn bij het Gorcums Museum, 2013.