Révész, Judith

Voornaam: 
Judith
Voorletters: 
J.M.
Achternaam: 
Révész
Geboortejaar: 
1915
Geboorteplaats: 
Boedapest (Hungary)
Werkperiode: 
1938
Overlijdensjaar: 
2018
CV: 

Judith Magdalena Révész is geboren in Boedapest (HU) op 15 juli 1915. Dochter van Géza Révész (1878-1955), een beroemd Hongaars - Nederlands psycholoog die in 1920 naar Amsterdam is gekomen. Hij is benoemd aan de Universiteit van Amsterdam en wordt beschouwd als één van de pioniers van de Europese psychologie. Haar moeder is kunsthistorica. Judith komt naar Amsterdam wanneer zij nog maar vijf jaar is. Aan de De Lairessestraat bezoekt zij de dan net opgerichte Montessorischool. Zij volgt het Gymnasium A en doet op haar achttiende eindexamen. Judith komt uit een familie van wetenschappers en musici. Maar zij wil een ander pad volgen. De kunstacademies in Amsterdam vindt zij te academisch en zij is negatief over het Hollandse kunstonderwijs. Op advies van haar moeder volgt zij van 1934-1937 een privé opleiding aan de Kunstnijverheidsschool van Boedapest. Haar docent is de beeldhouwer Mark Vedres. Daarna komt zij terug in Amsterdam. In 1938 heeft zij haar eerste oven. Zij heeft dan contacten met de invloedrijke keramist Bert Nienhuis te Amsterdam en met Luigi de Lerma te Groenekan en M.H. (Meindert) Zaalberg (1907-1989). Zij huwt op 29 december 1941 te Amsterdam met de heer H.J.W.E. Laqueur. Zij kregen een dochter en een zoon. In de periode 1939-1943 maakt zij voornamelijk vazen en schalen, handgedraaide serviezen en kleine plastieken. De aandacht ligt hierbij op de vorm en de glazuur. Vervolgens legt zij zich toe op het boetseren van portretten, die in brons werden gegoten. Na 1952 maakt zij weer keramisch werk. Wanneer in een recensie van circa 1955 haar werk beoordeeld wordt als klassiek met mooie glazuren, dan stopt zij met exposeren. Circa 1956 verhuist zij naar Den Haag. Haar atelier is hier in de Hanedoesstraat. Wanneer zij in het begin van de zestiger jaren in contact komt met Maurits Escher, dan volgen nog twee gezamenlijke exposities. 

Judith Laqueur-Révész is op hoge leeftijd overleden in Malcesine (Italië) op 17 april 2018. 

Portret (bron: onbekend); portret op 98-jarige leeftijd tijdens de opening van haar expositie rond het grote tegeltableau van de L' Elefante Félice in het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo op 9 november 2013; detail van fries aan pand Vijzelstraat 119, Amsterdam (foto Capriolus); De Gelukkige Olifant, groot wandplastiek afkomstig uit de buitengevel van het zomerverblijf van Prins Bernhard en Prinses Juliana, Porto Ercole, Italië (per september 2013 in de collectie van het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo - foto Tonny Pijper); vaas in familiebezit kunstenaar (foto Madeleine Laqueur, waarvoor hartelijke dank!).

Werk: 

Van einde 1930 tot circa 1955 heeft Judith Révész veel exposities, met lovende kritieken. Werk o.a. in de Perzische trant (coll. Centraal Museum, Utrecht). Einde jaren dertig levert zij een tegelfries voor een pand in de nieuwe zakelijkheidstijl aan  de Vijzelstraat 119 te Amsterdam. In recensies uit die tijd leren wij: ‘Speels werk met een folkloristische inslag. Dat was laat jaren dertig zeer in de mode. Volgens “De vrouw en haar huis” was Révész als Hongaarse iemand die nog dichtbij de pure volkskunst stond.’ Circa 1960 expositie bij kunsthandel Heuff te Wassenaar (waarschijnlijk hier met Maurits Escher). Hier exposeert zij ook een voorstudie van het tegeltableau l' Elefante Felice. Het definitieve tableau van circa twee bij twee meter met de tekst l ‘Elefante Felice eronder is gereed eind 1961en is bestemd voor de zeezijdegevel van het gelijknamige zomerverblijf van de Koninklijke familie in Italië. De letters van het tableau zijn uitgevoerd in blauw-groen (lievelingskleur Koningin Juliana) met een licht gouden versiering. In 2012 is het tableau verwijderd uit het voormalige zomerverblijf van de Oranjes en zal het in Nederland worden toegevoegd aan de collectie Nederland. Tot de lievelingswerken van de kunstenaar behoren haar schaakspellen. Ook heeft zij een bijbehorende schaaktafel gemaakt.

Signatuur: J en R aan elkaar gekoppeld, bovenzijde is één streep

RKD zoeken op:  Laqueur-Révész, Judith

Bibliografie: 
  • Houtzager, Dr. M. Elisabeth, Nederlandse Ceramiek 1945-1970, Centraal Museum.
  • Scheen, P. - Lexicon Nederlandse Beeldende Kunstenaars 1750-1950.
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.
  • Judith Laqueur-Revesz en haar werk, in: Centraal Orgaan Scheppend Ambacht (C.O.S.A.), december 1965.
  • Doesberg, Dik, Judith Révész en de olifant, in: Tegel 39, Jaarboek Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum, 2011.