Pontier, Mieke

Voornaam: 
Mieke
Voorletters: 
M.
Achternaam: 
Pontier
Geboortejaar: 
1945
Geboorteplaats: 
Naaldwijk (zh)
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1968 - heden
CV: 

Mieke Pontier is geboren op 24 februari 1945 te Naaldwijk. Van 1963 tot 1965 bezoekt zij de Koninklijke Academie te Den Haag. Van 1965 tot 1968 gevolgd door de Vrije Academie Psychopolis te Den Haag. Vervolgens bezoekt zij in 1978 en 1979 de Rietveld Academie te Amsterdam (cursus porselein en glas theorie). 1987 Minerva Academie, Groningen (cursus Kunst op bestelling). In 1987 volgt zij ook een workshop in het Keramisch werkcentrum te Heusden. In 1990 doet zij een workshop porselein in Maastricht. En in 1998 en 1999 doet zij cursussen in de kunst van het glasblazen in Amsterdam. Mieke is keramist, glaskunstenaar en beeldhouwer.

Bezoek de website van Mieke: www.miekepontier.nl

Werk: 

'Ik ben begonnen als keramist, maar sinds 1988 ben ik mij steeds meer op glas gaan richten en in het bijzonder op combinaties van glas en keramiek. Glas is een complex product en gedurende het productieproces zijn er veel variabelen die je kan beïnvloeden, zoals vorm, kleur, gelaagdheid en structuur. De vorm is mijn uitgangspunt. Voordat ik de vorm van een nieuw kunstwerk in mijn hoofd heb gaat daar een lang proces aan vooraf. Ik heb een idee in mijn hoofd, maar het is nog lang niet af en heeft nog weinig contour. Tekenen en schetsen helpt om het kunstwerk duidelijk te krijgen. Zo komt als het ware de vorm te voorschijn in mijn gedachten, dan probeer ik het met eenvoudige middelen als stukjes hout, steen of glas zichtbaar te maken en kan ik er van alle kanten eens naar kijken. Daarna begint het te groeien; de vormen worden concreter, ik denk aan kleur en andere elementen die ik wel of juist niet aan het groeiend kunstwerk wil toevoegen. Meestal maak ik in mijn atelier eerst de keramische onderdelen. Uiteindelijk is het dan zover dat ik met de glasblazer een afspraak maak en me erop voorbereid dat ik hem zo goed mogelijk moet instrueren. Dus de nodige schetsen en de delen keramiek gaan mee en uiteraard ben ik er zelf bij om op alle momenten te kunnen bijsturen.' Tekst: bron uit de website van Mieke Pontier.

Bibliografie: 
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse Keramiek 1975-1985.
  • Nelis, Ilse e.a. Kleikunst in de Benelux, 1993.
  • Augustijn, P., Hedendaagse keramiek in Nederland, 2008.
Bron foto: 

Foto's uit 1993 in: Kleikunst in de Benelux. Object met titel Impression of Japan, steengoed, glazuur en vlak glas, 40 x 38 x 11 cm, 1993. Portret circa 2012 van haar website, met onze grote dank!