Plateelbakkerij Zuid-Holland, zeer zeldzame siervaas met zilvermontuur

Een uiterst zeldzaam* plateel vaasje met een bloemdecor in hoogglans onderglazuur, met een zilvermontuur in artnouveaustijl, duidelijk behorend bij het vaasje en zeer waarschijnlijk uitgevoerd bij Wolfers Frères** te Brussel, Plateelbakkerij Zuid-Holland, Gouda, circa 1901.

* Op de Schildertentoonstelling te Bolsward van 1901 zendt de Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda belangrijke vernieuwingen op aardewerkgebied in. In de Leeuwarder Courant van 27 augustus 1901 lezen wij: "de volgende zaal behoort geheel aan den heer Estié uit Gouda. welk een rijke, uitgezochte collectie! Zeker, zij mocht op goud aanspraak maken voor haar volledigheid en belangrijkheid. men vindt er van alles wat in de plateelbakkerij gevonden wordt: vazen en tegeltableaux, wand- en gevelversieringen, borden, statuetten, faïence met zilver gemonteerd, en dat in taltijke afmetingen (met dank aan Bert-Jan Baas voor het mij attent maken op dit artikel).

** In de collectie van het Philadelphia Museum of Art bevindt zich een cassette met daarin twee vergelijkbare vaasjes, de cassette draagt de naam van Wolfers Frères, Orfèvres Joalliers, Bruxelles - Anvers, zie link (http://www.philamuseum.org/collections/permanent/323275.html?mulR=1661254157|2) (met dank aan ML).

Op verzoek zenden wij u een digitale objectkaart met alle informatie.

Objectnummer: 
HD038
Datering: 
1900-1901
Signatuur: 
zie de foto
Afmetingen: 
hoogte 17,8 cm
Conditie: 
fraai
Herkomst: 
collectie Spijker
Land: 
Nederland
Status: 
Verkocht