Philips, Tejo

Voornaam: 
Tejo
Voorletters: 
T.
Achternaam: 
Philips
Geboortejaar: 
1960
Geboorteplaats: 
Den Helder
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1982
CV: 

Tejo Philips is geboren op 22 juli 1960 te Den Helder. Ook komt als geboortedatum 24 november 1960 voor. Van 1979 tot 1982 volgt hij de opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Leuven (BE). Daarna bezoekt hij van 1982 tot 1987 de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In 1986 besteedt hij zijn praktijkjaar bij Structuur '68 te Den Haag.

Bezoek de website van Tejo: www.tejophilips.nl

Afbeeldingen: portret uit 1963 (bron: Kleikunst in de Benelux); kleurportret 2012 (expositie Unlimited Oeuvre 1982-2012 - Espace Rawette, Leuven (BE), waarvoor dank!); object: 'zonder titel, grove chamotte, steengoed, luster, 175 x 40 x 50 cm, 1992.

Werk: 

Hedendaags beeldend en monumentaal kunstenaar Tejo Philips is duidelijk gefascineerd door een mix van absurdisme en realiteit. Maatschappijkritiek en humor maken dan ook integraal deel uit van zijn oeuvre. Hij werkt voornamelijk met klei en heeft over de jaren (en de talloze exposities) een eigen unieke stijl en taal ontwikkeld. Met diverse technieken vormt hij mechanische- en organische onderdelen om tot een (vanzelf)sprekend beeld. In veel gevallen komen zijn thema's voort uit de alledaagse waanzin die ons omringt. Met zijn cartooneske beeldentaal en humor creëert Tejo een heel aparte realiteit. Meer gekende thema's zijn onder meer 'Street Paranoia' over de angstige overgecontroleerde samenleving, 'Keep Floating' over de drang om onder alle omstandigheden het hoofd boven water te houden of 'Keep Swinging Babe' 'dat draait rond herkenbare en onherkenbare vormen waarbij alle werken continu in beweging lijken: dansende kachels, vloeiende bewakings camera's, omhelzende schoenen. Tejo Philips verstaat als weinig ander de kunst om zijn werk te laten spreken. Zijn beelden relativeren zichzelf, leveren commentaar en zijn blijvend actueel. Ze fascineren, spreken zonder uitzondering tot ieders verbeelding en zijn zoals hijzelf 'unlimited'. Tekst Espace Rawette, Leuven 2012

Bibliografie: 
  • Nelis, Ilse e.a., Kleikunst in de Benelux, 1993.
  • Duits, Th. te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Start, Apeldoorn, 1992.
  • Trumpie, H., Monumentale Keramiek in Nederland, Den Haag 1990.