Petri, Keramiek

Naam: 
Petri, Keramiek
Plaats: 
Tegelen
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1942 - 1948
Geschiedenis bedrijf: 

Het sieraardewerkbedrijf Petri was een initiatief van Piet Peeters (1889-1950). Hij is begonnen als huisschilder, later volgde hij een opleiding als kunstschilder, onder andere aan de Academie voor Beeldende Kunst te Antwerpen. Hij vervaardigde tevens religieuze keramische beelden en grafmonumenten. Peeters beschikte aanvankelijk over een atelierruimte in de dakpannenfabriek van de N.V. Jos Kurstjens te Tegelen. In 1942 begon hij zelfstandig met de vervaardiging van sieraardewerk in een voormalig dakpannenfabriekje aan de Industriestraat te Tegelen. De productie was zeer divers: religieuze beelden, zoals Heilig Hartbeelden, maar ook figuren zoals vissers, Chinese vrouwen, sprokkelvrouwtjes, danseresjes of dierfiguren. Daarnaast produceerde hij gebruiksgoed zoals vazen, boekensteunen en asbakken. Er werkten vijftien tot twintig personen. Er werd zowel met elekrische ovens als met een vlamoven gewerkt. Peeters werkte zowel met rood- als geelbakkende klei. In 1948 werd het bedrijf door Frankton C.V. overgenomen. Er werd voortgezet met een sterk gemechaniseerde productie van serviesgoed en sierbloempotten. In 1978 ging ook dit bedrijf failliet.

Merken: PETRI in stempelvorm, ingekraste naam of alleen een modelnummer.

Afbeeldingen: Portret Piet Peeters; stand op de tentoonstelling TENIJTO (Tegelse Nijverheids Tentoonstelling) in Tegelen met Piet Peeters en medewerkster net na 1945 (met dank aan de Heemkundige Kring Tegelen). 

 

 

Bibliografie: 
  • Teeuwen, Wim en Harrie Verscharen - Sieraardewerk in Noord-Limburg 1935-1960, in: Vormen uit Vuur, 167 /1999 De afbeelding is ook uit deze publicatie.