Pöschl, Veronika

Voornaam: 
Veronika
Voorletters: 
V.
Achternaam: 
Pöschl
Geboortejaar: 
1950
Geboorteplaats: 
Linz (Austria)
Werkperiode: 
1983 - 2006
Overlijdensjaar: 
2006
CV: 

Veronika Pöschl is geboren op 17 december 1950 in Linz, Oostenrijk. Zij volgt van 1975 tot 1980 de opleiding aan de Hochschule für Gestaltung in Linz. Daarna doet zij van 1980 tot 1983 de vervolgopleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Hier ontwikkelt zich haar belangstelling voor keramiek. Sindsdien is zij als keramiste werkzaam. Omdat zij streeft naar grote precisie heeft zij maar een beperkt oeuvre. In haar carrière als keramist heeft zij diverse ruimtelijke thema's behandeld. Het een is altijd een logisch vervolg op het voorafgaande. Veronika heeft vooral met de hand opgebouwd werk gemaakt. Zo zijn haar objecten met horizontale ringen opgebouwd uit met de hand gemaakte kleirollen. Aan dit werk kunnen wij haar kritische aanpak goed aflezen. Als laatste woont en werkt Veronika in St. Jacobaparochie (fr). Veronika is daar overleden op 20 september 2006.

Afbeeldingen: Veronika Pöschl, portret (bron In Memoriam kaart); portret (bron website vpaustria); Veronika Pöschl, portret ca. 1985 (bron Europäische Keramik der Gegenwart, Frechen 1986); object omgeslagen kegel, zw-grijze engobe, h. 23 cm, lengte 35 cm, ca. 1985 (coll. Capriolus).

Werk: 

De ontwikkeling van haar werk wordt gekenmerkt door vorm- en materiaalonderzoek. Van verfijnde porseleinen, soms in combinatie met glas, tot het steviger steengoed dat zij vooral na 1989 toepast. Dit steengoed blijft ongeglazuurd en wordt door polijsten, in leerharde toestand, voorzien van een delicate huid. De voorwerpen zijn altijd opgebouwd uit eenvoudige geometrische basisvormen, die op diverse manieren gecombineerd worden. De keuzes die zij daarbij maakt lijken eenvoudiger te worden maar in werkelijkheid steeds dwingender. Haar aandacht voor de zuiverheid van de vorm neemt in de loop van de tijd daarbij alleen maar toe. Ook het materiaalgebruik, de voorkeur voor ongeglazuurd steengoed wijst in de richting van een toenemende fundamentele opstelling. Het werk wordt er niet direct toegankelijker door, het is alles behalve behaagziek, maar hoe langer men er naar kijkt, het weet de aandacht steeds weer te boeien (tekst: Allaard Hidding in Keramika, no.1, 1992).

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Klinge, Ekkart, Veronika Pöschl, catalogus bij de Sonderausstellung in het Hetjens-Museum te Düsseldorg (DE), zomer 1991.
  • Aanwinst, een bijzondere kom Veronika Pöschl, in: Keramika no.1 1992.
  • Aanwinst: Veronika Pöschl, in: Keramika no.3 1993.
  • Veronika Pöschl, overzicht 1980-1999, in: Keramika no.2 1999.
  • Hidding, Allaard, Veronika Pöschl overzicht 1980-1999. Uitgave Museum het Princessehof Leeuwarden.