Oxenaar, Ootje

Voornaam: 
Ootje
Voorletters: 
R.D.E.
Achternaam: 
Oxenaar
Geboortejaar: 
1929
Geboorteplaats: 
Den Haag
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1966 - 1994
Overlijdensjaar: 
2017
CV: 

Ootje Oxenaar is geboren op 7 oktober 1929 te Den Haag. Hij studeert Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Van 1966 tot 1985 is hij werkzaam als ontwerper voor de Nederlandse Bank, waar hij twee series bankbiljetten ontwerpt. Deze zijn de 'erflaters'-serie met figuren uit de vaderlandse geschiedenis en de revolutionaire serie biljetten als de Zonnebloem, de Snip en de Vuurtoren. Van 1979 tot 1991 is Oxenaar buitengewoon hoogleraar Industriele Vormgeving aan de TU Delft. Van 1976 tot 1994 is hij directeur van de Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT, de dienst die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en handhaving van de huisstijl van het bedrijf. Oxenaar is Nederlands graficus, monumentaal kunstenaar, muurschilder, illustrator en keramist. Als keramist/ontwerper werkte hij voor de hier getoonde wand in Otterlo samen met Dick Loef van De Porceleyne Fles te Delft. Hij woont in de laatste fase van zijn leven in Rhode Island (USA). Hier overlijdt hij op 15 juni 2017.

Afbeeldingen: Portret (bron designhistory.nl); foto gemaakt op 3 juli 2009 te Otterlo tijdens de onthulling, in het bijzijn van Ootje Oxenaar en zijn vrouw, van de herplaatste wand die ooit het Belastingkantoor te Zeist sierde (foto Tonny Pijper); keramische wand van het Belastingkantoor uit Zeist, overgebracht naar Otterlo en daar onthuld in 2009 (foto Vakantieboerderij Hazeleger); bankbiljet van 250 gulden met de vuurtoren naar ontwerp van Ootje Oxenaar. 

Werk: 

Op keramisch gebied heeft hij onder meer een wandversiering ontworpen voor het Belastingkantoor in Zeist. Het gaat hierbij om een groot ruimtelijk werk, 12 meter lang en meer dan 2 meter hoog. Oxenaar ontwierp dit kolossale kunstwerk rond 1960. Dick Loef heeft dit grote werk, wat gecombineerd is met natuursteen, waarschijnlijk uitgevoerd bij De Porceleyne Fles in Delft. Toen in 2005 dit kantoor gesloopt werd dreigde het kunstwerk verloren te gaan. Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is voor het behoud van dit kunstwerk in de bres gesprongen. Het werd in 400 stukken gezaagd en op 25 pallets opgeslagen op een defensieterrein in Ede. In 2007 konden de beschadigde onderdelen, met name de keramische stukken, worden gerestaureerd door de restaurateur Joop van der Werf in Cornwerd. In het voorjaar van 2009 heeft deze wand dan weer een tweede bestemming gekregen aan de gevel van het Nederlands Tegelmuseum te Otterlo.