Oudijk, G.J.

Voorletters: 
G.J.
Achternaam: 
Oudijk
Geboortejaar: 
1921
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1941-1983
CV: 

G.J. Oudijk is geboren op 22 december 1921. In 1941 treedt hij in dienst van De Porceleyne Fles te Delft. Hij is plateelschilder en ontwerper. Hij heeft het Zwart Delfts decor ontworpen. In 1983 is hij na 42 jaar gepensioneerd bij de Fles. Met dank aan mw. Thea Surrquin-Derksen voor de door haar toegestuurde informatie.

Werk: 

G.J. Oudijk ontwierp een krasdecor met bloesemtakken, geïnspireerd op het antieke zwart Delfts van het einde van de 17e eeuw / begin 18e eeuw. In de 20e eeuw werd bij de Porceleyne Fles te Delft een Famille Noir ontwikkeld en het Zwart Delfts. Dit waren twee verschillende technieken. Bij het Zwart Delfts van G.J. Oudijk werd het stuk eerst bedekt met een zwarte engobe, vervolgens werd de grijszwarte laag in de vorm van het decor weer weggekrast. Het decor van bloeiende prunustakken was op de Japanse kunst geïnspireerd. Het ingekraste deel werd daarna opgevuld met zwart, bruin, geel en rood. Deze serie Zwart Delfts werd gemaakt tussen 1957 en  het midden van 1960s. Het was zeer arbeidsintendief en daarom werd de productie niet doorgezet.

Bibliografie: 
  • Erickson, Rick, Royal Delft, a guide to De Porceleyne Fles, 2003.
  • Bogaers, Marie-Rose, Karin Gaillard en Marie-Louise ten Horn-van Nispen, De Porceleyne Fles, De wedergeboorte van een Delftse aardewerkfabriek, 1986.
Bron foto: 

Groepje Zwart Delfts (bron Venduehuis der Notarissen Den Haag, juni 2013)