Ottink, Frans

Voornaam: 
Frans
Voorletters: 
F.
Achternaam: 
Ottink
Geboortejaar: 
1961
Geboorteplaats: 
Neede
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1989
CV: 

Frans Ottink is geboren op 11 februari 1961 te Neede. Hij volgt de opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem, afdeling 3D Design. Frans is sinds 1989 vormgever en uitvoerder van serica in porseleinen serviesgoed, dat hij in veelal kleine oplagen in eigen atelier produceert. Naast vrij werk dat wordt verkocht via winkels en galeries, ontwerpt Frans Ottink producten en relatiegeschenken voor bedrijven, overheden en instellingen. Deze worden in serie in eigen atelier uitgevoerd. Samen met, of in opdracht van, andere ontwerpers worden producten ontwikkeld, en geproduceerd. Hierbij is vooral ambachtelijke kwaliteit van belang en heeft hij een dienende rol in het ontwerpproces. Samen met Erna Huppelschoten is hij de eigenaar van StudioZand te Amersfoort, sinds 2014 gevestigd in De Nieuwe Stad te Amersfoort, het voormalige Prodent / Erdal complex aan de Eem te Amersfoort (Kleine Koppel 70, 3812 PH Amersfoort 06-109 100 36).

Zie verder www.studiozand.nl

Afbeeldingen: portret, ca. 2018 (bron Facebook); Frans in atelier door Tjeerd Jansen, Amersfoort (collectie Archief Eemland); Frans Ottink en Erna Huppelschoten in hun atelier, ca. 2018 (bron Facebook); "Kop en schotel, gestapeld", 1995 (bron Galerie de Reiger, Wijk bij Duurstede); verschillende gegoten werken met kleuraccenten, het tweede uit de Boot series.

Werk: 

De collectie van Frans Ottink omvat een veelheid aan porseleinen ontwerpen, die zijn ontstaan in de hele periode van zijn werkzame leven als ontwerpere/ keramist. Aanvankelijk kenmerken de ontwerpen zich door helderheid in vorm en functie. De basis van de producten is geometrisch van aard, maar kent vaak een klein detail of ornament. Het komt tegemoet aan de behoefte een verhaal te vertellen, de toeschouwer en gebruiker een blik te gunnen in zijn gedachtenwereld.

"Ik wil heel graag de wereld om me heen structuur geven. Daarin herken ik de Stijl; het ordenen, het uitkleden van de werkelijkheid (uitspraak 2017 in uitgave van De Vensterbank, Amersfoort)."