Nieuwenhuis, Nicoline

Voornaam: 
Nicoline
Voorletters: 
N.
Achternaam: 
Nieuwenhuis
Geboortejaar: 
1951
Geboorteplaats: 
Utrecht
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1989
CV: 

Nicoline Nieuwenhuis is geboren te Utrecht op 26 december 1951. Zij volgt de opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Arnhem van 1969 tot 1974. Van 1974 tot 1980 is zij werkzaam als illustrator. Tussen 1980 tot 1989 maakt zij etsen en illustreert boeken. Daarna keramiek.  Zij heeft tot 2009 in Rossum bij Denekamp haar atelier gehad. Thans in Arnhem.

Peggie Breitbarth, kunsthistorica, schrijft over haar: “Sinds 1990 staat de etspers praktisch ongebruikt in de werkplaats en heeft de klei weer de overhand. Nicoline maakt potten en vazen die ze decoreert met de adem van de seizoenen in haar hoofd. Dagelijkse wandelingen met de hond in het bos en langs het kleigat geven steeds opnieuw inspiratie. Haar in de mal gevormde vazen en kommen vinden hun weg via galeries in de regio en daarbuiten. Haar werk is tijdloos, sterk gebonden aan de beleving van de natuur; het onttrekt zich aan de waan van de dag. Het is ongecompliceerd en domweg mooi. Men kan het gebruiken, maar het valt niet echt in de categorie gebruiksgoed.”

De decoraties op haar werk worden opgebracht met gekleurde kleislibs. Na de biscuitstook wordt het object gespoten met een mat transparant glazuur en gestookt op 1060 °C.

“met mijn nieuwe werk probeer ik uiting te geven aan mijn bezorgdheid over hoe het gaat met de aarde en de natuur. met scheuren en barsten, met scherven en krassen, ongepolijst en grof, laat mijn keramiek mijn zoektocht naar deze expressie zien” (tekst: Loes & Reinier International Ceramics).

www.nicnieuwenhuis.nl

Afbeeldingen: Nicoline Nieuwenhuis, portret (bron Loes & Reinier International Ceramics); grote kom "Zomer" (bron website kunstenaar); hoge kom, "Zonder penselen 2 " (bron website kunstenaar).