Nielsen, Niels

Voornaam: 
Niels
Voorletters: 
N.
Achternaam: 
Nielsen
Geboortejaar: 
1957
Geboorteplaats: 
Denemarken
Geboorteland: 
Denemarken
Werkperiode: 
1985
Overlijdensjaar: 
1994
CV: 

Niels Nielsen is geboren in Denemarken in 1957. In 1978 bezoekt hij de Kunsthøjskole in Holbæk, in 1979 de Kunsthøjskole in Bornholm, van 1979 tot 1983 de Kunsthaandvaerkskole te Kolding. Tussen 1983 tot 1986 bezoekt hij de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. In 1985 heeft hij zijn eerste expositie bij galerie Ra te Amsterdam. In 1988 volgt een solo expositie in het Frans Hals Museum te Haarlem en het Joods Historisch Museum te Amsterdam. In datzelfde jaar exposeert hij ook bij Galerie Kapelhuis in Amersfoort. Niels Nielsen overlijdt te Kopenhagen in 1994. 

Afbeelding: vaas $ Carrot 1990 (courtesy collectie Stedelijk Museum Amsterdam).

Werk: 

"In de keramiek van de jaren tachtig vervagen de grenzen tussen kunst en kitsch. Het figuratieve werk van de in Amsterdam werkende Deen Niels Nielsen (1957-1994) tart de scheidslijnen tussen kunst en kitsch. Het werk spot met het ‘esthetisch oordeel’ en de ‘goede smaak’. Op wonderlijke wijze worden in het oeuvre wortels, kippen, poedels en Dollartekens gecombineerd. Het werk is geïnspireerd op de burgerlijke cultuur en wansmaak zoals Nielsen die aantrof " (tekst DBNL).

"Een leger gevleugelde wortelen op sokkels, fel oranje met gouden kroontjes, staan in slagorde opgesteld op de planken van het atelier van de in Amsterdam woonachtige Deen Niels Nielsen. Ze zijn het vervolg op de klokken en vazen waarop poedels, fruit en engelen figureren en waarmee hij de Nederlandse keramiek een nieuw gezicht gaf. De kitsch blijkt voor hem nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron. De wortel, in de ogen van Niels Nielsen de ergste groente die er bestaat, wordt verheven tot totem van de 'goede' smaak. Het weelderige uiterlijk vertoon van enkele jaren geleden, het overdadige driedimensionale décor, aangezet met een royale lik goud, heeft plaats gemaakt voor een schijnbare rust. Zo weet hij bijvoorbeeld in eenvoudige gedraaide schalen bij de beschouwer een gevoel van onbehagen op te roepen door een patroon van welhaast onherkenbare poedels of een peenrode kleur. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan" (tekst Te Duits 1990).

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Crommelin, Liesbeth en Job Meihuizen, Keramiek in het Stedelijk, 1998.