Mourik-Pohl, Alice van

Voornaam: 
Alice
Voorletters: 
A.
Voorvoegsel: 
van
Achternaam: 
Mourik-Pohl
Geboortejaar: 
1922
Geboorteplaats: 
Frankfurt am Main
Geboorteland: 
Duitsland
Werkperiode: 
1945-1997
Overlijdensjaar: 
1997
CV: 

Alice Pohl is geboren te Frankfurt am Main (Duitsland) op 19 maart 1922. Spoedig na haar geboorte moet zij met haar ouders zijn geëmigreerd naar Nederlands Indië. In 1941 trouwt zij met de de heer Van Mourik in Bandung. Alice is evenals haar moeder een begenadigd pianiste. Na de inval van Japan worden zij afzonderlijk geïnterneerd, Alice op Java en Van Mourik zelfs in Siam. Na de Japanse capitulatie vertrekt Alice naar haar man in Siam. Tijdens haar verblijf aldaar raakt zij geboeid door het werk van pottenbaksters die zij daar aan het werk ziet. Eenmaal terug in Bandung besluit zij om pottenbakster te worden en volgt ter plaatse een opleiding bij een pottenbakkersbedrijf en begint ook voor zichzelf met het maken van eenvoudige voorwerpen. Het is dan nog 1945. In verband met de soevereiniteitsoverdracht vertrekt het echtpaar naar Nederland en vestigt zich te Aerdenhout waar Alice een eigen atelier inricht. Alice is grotendeels autodidacte. In 1954 volgt zij als laatste leerling privé lessen bij Bert Nienhuis te Amsterdam. Deze lessen betreffen niet zo zeer de materiaal behandeling, maar zijn veel meer gericht op de beschouwende en estetische kant van de pottenbakkerskunst. Voor het overige heeft zij steeds haar eigen weg gevonden. In haar werk is beslist de invloed van Nienhuis terug te vinden maar onmiskenbaar ook Alice's eigen gevoel voor ingetogen schoonheid. Alice maakt uitsluitend potterie. Aanvankelijk gebruikt zij gewone pottenbakkersklei en wat later steengoedklei. In 1977 schaft Alice een moderne gasoven aan waarmee hoge temperaturen bereikt kunnen worden. Vanaf dat moment gaat zij zich toeleggen op het vervaardigen van porselein, ook weer in sobere maar niettemin sierlijke vormen. Voor de afwerking hiervan gebruikt zij prachtige op China geïnspireerde reductieglazuren zoals fraaie celadons en diverse tinten koperrood. Ook gebruikt zij wittinten en lavendelblauw. Alice is overleden te Aerdenhout op 11 september 1997 (zie ook www.jodeninnederlandsindië.nl).

Afbeeldingen: portret van Alice uit circa 1952 in Semarang, Indonesia (bron jodeninnederlandsindie.nl)); bruin steelvaasje ca, 1975 (bron Botterweg Auctions Amsterdam); vaasje met stroomglazuren (coll. Capriolus).

Bibliografie: 
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G. - Nederlandse Keramiek 1900-1975, Assen 1977.
  • Spijker, W.D.H. Nederlandse Keramiek vanaf Jugenstil tot 2000, priv&eacute, uitgave 2001. Met grote dank hieruit delen van de tekst overgenomen.