Meurs, Kunsthandel W.J.G. van

Naam: 
Meurs, Kunsthandel W.J.G. van
Plaats: 
Amsterdam
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1921-1965
Geschiedenis bedrijf: 

Gegevens gevraagd

W.J.G. van Meurs is groot kenner van asiatica. Zijn kunsthandel is gevestigd aan de Keizersgracht 578 te Amsterdam. Hij is bevriend met de schilder Matthijs Maris. Na de dood van Van Meurs zet zijn kleurrijke echtgenote, Johanneke van Meurs, de kunsthandel voort met het aanbieden van, naast de asiatica, keramiek van jonge Nederlandse keramisten, w.o. Johan van Loon, Johnny Rolf en Jan de Rooden.

Werk: 

De allereerste tentoonstelling van Jan de Rooden, samen met Johnny Rolf was in 1959 bij Kunsthandel W. J. G. van Meurs in Amsterdam. "Door elk vrij moment aan werken in ons atelier te besteden hadden Johnny en ik na anderhalf jaar zoveel mooie stukken bijeen, dat wij Amsterdam ingingen om te zien, waar wij onze schatten zouden willen tentoonstellen. Er was de hartelijke Galerie Magdalena Sothmann, maar die vonden we wat morsig. De zalen van Kunsthandel M. L. de Boer waren licht en ruim. Daar zagen wij voor het eerst de keramiek van H.H. Kamerlingh Onnes, met wie wij later innig bevriend zouden raken. Onze gescharkeerde, wat donkere, glanzende glazuren zouden er goed uitkomen. Maar in een vriendelijk briefje antwoordde de heer de Boer, dat hij keramiek van Kamerlingh Onnes bracht, omdat hij diens schilderijen exposeerde. De aangewezen plek voor een tentoonstelling van onze keramiek vond hij Kunsthandel W.J. G. van Meurs. Zodoende gingen wij van start in die kunstkamers voor klassieke Oosterse kunst. Beneden in de tuinkamer stonden de eeuwenoude Chinese ossenwagens, waarvoor wij groot ontzag hadden. In de parterre zalen, waar kort tevoren de potten prijkten van de oude Russische meester Vassily Ivanoff, die zijn werkplaats had in het Franse dorp La Borne, werden nu onze creaties neergezet. De heer J.W.N. van Achterbergh was een van de eerste mensen, die werk van ons kocht. De stukken die hij uitkoos behoren tot de aanzet van een collectie hedendaagse keramiek welke zou uitgroeien tot een van de belangrijke Europese keramiek verzamelingen." (overgenomen uit de mémoires van Jan de Rooden en Johnny Rolf, zie www.johnnyrolfjanderooden.nl

Foto: Jan de Rooden, dekselpot, 1959. Dit stuk is de eerste aankoop van werk van Jan de Rooden door J.W.N. van Achterbergh geweest.