Meulen, Yna van der

Voornaam: 
Yna
Voorletters: 
Y.
Voorvoegsel: 
Van der
Achternaam: 
Meulen
Geboortejaar: 
1956
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1997
CV: 

Yna van der Meulen is geboren in 1956. Als keramiste is zij autodidact. Yna volgde talloze cursussen en workshops, zoals anatomie, sculpturaal, decoratie, mallen maken, raku, rookstook, majolica, porselein, papier/perlietklei (o.a bij Netty Janssens, Patty Schilder, Jean-François Delorme, Matthias Ostermann, Ana Rosenzweig, Fritz Roßmann, Eva Koj en Barbro Åberg). Ook maakte zij vele keramiek gerelateerde reizen, met onder meer een artist-in-residency in Rufford, Engeland, en verschillende reizen naar Duitsland, België, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Japan en de VS, voor het voeren van interviews en het bezoeken van keramische regio’s, galerieën en musea.

Yna van der Meulen is sinds 1997 echt betrokken bij het maken van keramische beelden en objecten. Van 2000 toto 2015 heeft zij ook gewerkt voor het tijdschrift KLEI,  Sinds 2015 werkt zij voor het digitale magazine De Kleine K.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werk: 

Artist statement "Mijn leven draait om vier passies: taal, kunst, reizen en natuur. Mijzelf uitdrukken is daarin essentieel: door schrijven, fotografie en keramiek. Zowel in mijn beelden als in mijn artikelen en verhalen probeer ik de essentie te vangen van wat mensen beweegt, letterlijk en figuurlijk. Daarbij voel ik me aangetrokken tot de donkere zijde van het bestaan: geteisterde levens, getormenteerde zielen. Ook mijn andere, niet-sculpturale werken vertonen een donkere toets. Het gerookstookte werk ademt een desolate sfeer uit. Fraai verstild. De schoonheid van vergankelijkheid. Mijn ‘vrije’ natuur- en landschapsfoto’s ademen eerder een impressionistische sfeer uit, soms wat zwaarder van toon, dan weer wat dromeriger of lichtvoetiger. Even verstild."