Meissenberg, Ed

Voornaam: 
Ed
Voorletters: 
E.
Achternaam: 
Meissenberg
Geboortejaar: 
1951
Geboorteplaats: 
Heerlen
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Eduard Meissenberg is geboren in 1951 te Heerlen. Als keramist is hij autodidact. Ed en Jette Meissenberg hebben onder de naam JED KERAMIEK een winkel in de Vughterstraat in Den Bosch, met een open atelier. Ed richt zich naast het draaien ook op vrije vormgeving, zoals objecten, gezichten en dierfiguren. Deze worden samengesteld uit platen en gedraaide delen steengoedklei. En dit wordt geaccentueerd met speelse details en felle kleuren. Het gevecht hiermee op de grens van het mogelijke blijft voor Ed een uitdaging. Jette heeft zich toegelegd op het glazuren. Alle objecten worden met zelf ontwikkelde glazuren gedompeld of overgoten. Rond 1995 werkte het echtpaar met een kopereffect glazuur (zie afbeelding grote vaas). Deze glazuur wordt in 2014 niet meer gebruikt.

Signatuur De signatuur is JED gestempeld, een afkorting van de namen JETTE en ED. In 2014 signeert Ed met EM in elkaar verwerkt, een afkorting van Ed Meissenberg. Aanvullende gegevens ontvangen  van Els van Petersen, waarvoor onze dank!

Zie hun website: www.jedkeramiek.nl

Afbeeldingen: Ed Meissenberg, portret (bron Pinterest); grote vaas met kopereffectglazuur (bron particuliere collectie).

Bibliografie: 

Augustijn, P., Hedendaagse keramiek in Nederland', Utrecht 2008.