Maris, Jac

Voornaam: 
Jac
Voorletters: 
J.
Achternaam: 
Maris
Geboortejaar: 
1900
Geboorteplaats: 
Maagdenburg (DE)
Geboorteland: 
Duitsland
Werkperiode: 
1915 - 1994
Overlijdensjaar: 
1996
CV: 

Jac Maris is geboren op 21 februari 1900 te Maagdenburg (DE). Hij is de kleinzoon van Jacob Maris, de bekende landschapschilder van de Haagse School. Op veertienjarige leeftijd gaat hij in Kleef, waar hij toen woonde, in de leer bij de beeldhouwer Achilles Moortgat. Jac Maris is na 1915 enkele jaren in dienst van Rud. Bless (Kunsthandel Sier uw Huis, Nijmegen) en ontwerpt er eveneens plastieken die aanvankelijk elders in Nijmegen worden gebakken, maar daarna in een oven op het bedrijf van Bless. In 1917 verhuist de familie Maris naar Nijmegen. Jac is dan inmiddels begonnen aan een serie omzwervingen die hem in Düsseldorf (waar hij de academie bezoekt), in België en in Engeland brengt. Tussen de reizen door is hij in Nijmegen, waar hij in 1923 in het huwelijk treedt met Wilhelmina Vermeer. Drie jaar later, in 1926, vestigt hij zich in Heumen, waar hij het Blokhuis huurt, het huidige ateliermuseum. Hij creëert er een rijk oeuvre in hout, keramiek, kunststeen en natuursteen. Sinds 1928 manifesteert Maris zich ook buiten de regio. Hij exposeert vanaf dat jaar met de kunstenaarsvereniging Sint Lucas in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Maris is lid van de Maatschappij Rembrandt, van de Limburgse kunstkring en hij neemt in 1939-1940 deel aan de overzichtstentoonstelling van Nederlandse kunst in het Rijksmuseum. Als religieus kunstenaar krijgt Maris vele contacten in het katholieke milieu. In de jaren dertig-veertig-vijftig maakt hij vele heiligenbeelden en andere sacrale werken. Hij ontwerpt een kruisweg in majolica-relief voor de kruiswegparken van Bergharen en Dokkum, de laatste in opdracht van Titus Brandsma. Na de Tweede Wereldoorlog krijgt Maris, als oud-verzetsman, diverse opdrachten voor oorlogsmonumenten. De bekendste zijn het Airborne-monument in Oosterbeek, en in Nijmegen het monument op Plein 1944 en de Jan van Hoof-gedenksteen op de Waalbrug. In 1957 wordt zijn fayence geëxposeert op de Handwerksmesse in München, waar hem een gouden medaille wordt toegekend. De laatste decennia van zijn leven blijft Maris bijzonder productief. Hij werkt voor particulieren en overheid. Overal in den lande vindt men zijn gevelreliëfs en vrijstaande sculpturen terug. Zijn meest geliefde onderwerpen zijn het dier en de mens. Naarmate hij ouder wordt, verjongt zich zijn werk. Zo heeft hij in de latere fase van zijn leven ook vele abstracte werken gemaakt.

Zijn hele leven heeft Maris geëxposeerd. Sinds 2002 is een representatief deel van zijn werk te bewonderen in het Jac. Marismuseum te Heumen, dat de herinnering aan deze markante kunstenaar in ere houdt. Maris overlijdt in 1996.

Tekst onder grote dank overgenomen van: Dr. Leo Ewals, conservator van het Jac Marismuseum.

Bezoek het ateliermuseum Jac Maris. Hij heeft op dit adres bijna zijn hele leven gewoond en gewerkt. Adres is Looistraat 57, 6582 BB HEUMEN. Bezoek eerst de website: www.marishuis.nl

Bibliografie: 
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.
  • Centraal Orgaan Scheppend Ambacht (C.O.S.A.), juni 1960.
Bron foto: 

Foto atelier uit 1957 van de museumwebsite, foto wandrelief Mobilisatie Grenstroepen aan de gevel van de oude kerk van de Protestante Gemeente te Heumen (foto Capriolus 2006).