Marinus, Kees

Voornaam: 
Kees
Voorletters: 
C.
Achternaam: 
Marinus
Geboortejaar: 
1952
Geboorteplaats: 
Baarn
Geboorteland: 
Nederland
CV: 

Kees Marinus is geboren op 6 februari 1952 te Baarn. Hij volgt van 1969 tot 1974 de opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Hier heeft hij onder meer les van Jan van der Vaart. Daarna studeert hij van 1974 tot 1979 kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In 1978 vervult hij een gastdocentschap aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1983 doet hij de technische beschrijvingen van de moderne keramiekcollectie van het Museum Het Kruithuis te Den Bosch. Dit ten behoeve van de bestandskatalogus Keramiekcollectie Dienst Beeldende Kunst Den Bosch. In 1983 exposeert Marinus in Museum 't Houten Huis te De Rijp. In 1985 volgt een expositie van zijn werk bij Galerie Sothmann te Amsterdam. In 1980, 1985 en 1986 volgen aankopen van zijn werk door de Gemeente Amsterdam. In 1985 woont en werkt hij te Amsterdam.  In 1986 is er een expositie van zijn werk in KCB te Bergen (nh). In dat jaar ook deelname aan Keramiek 86, Museum het Princessehof te Leeuwarden en een expositie bij Galerie De Fiets te Delft. In 1986 is er een samenwerking met H. Heideman, stadsarchitect te Leeuwarden: wandreliëf in buurthuis Âldlan. 1986 Klei, glas, papier, objekten, P.T.T. Dienst esthetische vormgeving, 's-Gravenhage. 1986 Rijksaankopen, Logement van de Heren van Amsterdam, 's-Gravenhage. 1987 Silhouetten, Frans Halsmuseum, Haarlem. 1987 Keramische sculpturen, Stedelijk Museum, Alkmaar. 1988-1990 Céramique néerlandaise contemporaine, Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag, reizend in Europa. 1988 Rijksaankopen Rijksmuseum Twente, Enschede. 1990  Deco/ratio tentoonstelling Stedelijk Museum Amsterdam, samengesteld door studenten UvA, publicatie Op Het Tweede Gezicht. 1990 Momentopnamen 7 - Kees Marinus in het Stedelijk Museum Amsterdam.

 

Werk: 

Potten uit het begin van de jaren 1980 hebben een traditionele vorm, ontleend aan de klassieke oudheid. Het verwerken van oude scherven hangt samen met Marinus' belangstelling voor de geschiedenis. Marinus is zeer gefascineerd door allerlei historische vormen en technieken. Hij bouwt zijn potten op uit kleine bolletjes klei die platgedrukt de bouwstenen van de pot vormen. De buitenkant wordt enigszins glad gemaakt. Door de scherven kunnen krimpscheuren ontstaan.

"De verzamelingen van Kees Marinus bestaan uit groepen potten die een eigen karakter hebben, afhankelijk van de periode waarin ze zijn ontstaan en de betekenis die Marinus daaraan toekent. Zijn verzameling is meer dan een serie of een collectie objecten. Het is de verbeelding van gevoelens die ontstaan door ontmoetingen, toevallige of gezochte. De spanningen die daaruit voortkomen zijn bepalend voor de keuze van keramische technieken, voor het type pot en voor het aantal dat de verzameling omvat. De wijze van ordenen die erin wordt aangebracht vormt de betekenis van het werk. Die kan ontstaan door veel schetsen en afwegingen maar ook door een directe, spontane opbouw en een glazuur die in één beweging een hele reeks vazen omvat. De verzameling grote blauwe potten die het uitgangspunt vormde voor deze temntoonstelling heeft als bindend element een enquête die Marinus in 1989 had rondgestuurd met als thema 'Intuïtie'. De resultaten: schetsen in woorden of tekeningen werden in een bepaalde samenhang op de potten aangebracht en steeds door verschillende glazuurtechnieken in blauw samengebonden. Voor deze letterlijke citaten werd gebruik gemaakt van kobalt, een keramisch pigment bij uitstek met grote diepte en zeggingskracht. De andere verzameling potten die het idee voor de tentoonstelling bepaalde gaat uit van een reeks verhoudingen in cylindrische potten van verschillende soorten rood bakkende klei die gedeeltelijk geboetseerd en gedeeltelijk gedraaid zijn. Doordat ze niet zijn geglazuurd en een ingehouden vorm hebben wordt de beeldende problematiek teruggebracht tot de relatie tussen de onderlinge verhoudingen en structuren. Het is de combinatie van intuïtief werken en overdacht ingrijpen die de potten van Kees Marinus zo intrigerend maakt" (tekst Liesbeth Crommelin bij de expositie Momentopname 7, Stedelijk Museum Amsterdam, 12-27 mei 1990).

Bibliografie: 
  • Contemporary Dutch Ceramics, Uitgave Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag, 1988.
  • Op het tweede gezicht, Nederlandse keramiek uit de jaren 80, expositie catalogus Stedelijk Museum, Amsterdam, 1990.
  • Crommelin, Liesbeth en Job Meihuizen, Keramiek in het Stedelijk, 1998.
  • Heslenfeld, Marianne, Klei! / Clay!, een eeuw keramiek aan de Gerrit Rietveld Academie, 2014.
Bron foto: 

Foto: overzicht Verzameling van twaalf potten, 1990, expositie Stedelijk Museum Amsterdam, uit: Keramiek in het Stedelijk 1998. Pot met scherven, zonder titel, h. 37,5 cm, 1983 (coll. Stedelijk Museum Amsterdam).