Manche, Louis

Voornaam: 
Louis
Voorletters: 
L. E.
Achternaam: 
Manche
Geboortejaar: 
1908
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1982
CV: 

Louis Emile (Lou) Manche is geboren te Amsterdam op 4 december 1908. Manche is zoon van huisschilder Louis Emile Manche sr. (1886-1973) en Adriana Maria van Nispen (1887-1978) en een oudere broer van beeldhouwer Auguste Manche. Hij trouwt met Johanna Engelina (Anna) Janssen. Manche studeert bij August Falise en Piet Slager jr. aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in 's-Hertogenbosch en vervolgens aan de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten onder Richard Roland Holst. Kunstcriticus Jos de Gruyter noemt hem in 1939 "een door Charles Eyck beïnvloed, decoratief-religieus talent". Tot 1954 woont Manche in Nijmegen, daarna opent hij een atelier in het kasteel Nieuwenbroeck in Beesel, vanaf 1961 woont  Manche in Best. In 1968 verhuist hij zijn atelier 'De drie poortjes' naar Veldhoven.

Manche illustreert een aantal kinderboeken en maakt diverse christelijk-religieuze werken, waaronder glas-in-loodramen en wandreliëfs. Hij is lid van onder meer de Algemene Katholieke Kunstenaars Vereniging en de Stichting Pro Arte Christiani. Rond 1973 is hij een van de initiatiefnemers van de Kempische Kring van Keramisten. In de Tweede Wereldoorlog sloot Manche zich aan bij de NSB. Na de Tweede Wereldoorlog was hij enige tijd geïnterneerd in Kamp Vught. Louis Manche overlijdt te Veldhoven op 30 januari 1982. 

Manche is beeldhouwer, illustrator, graficus, keramist, tekenaar, wandschilder en glazenier (tekst Wikipedia).

Afbeeldingen: Portret Louis Manche (bron Scouting Halsteren); Louis Manche, wandtegeltableau bibliotheek Someren, 1974; keramische rondo met voorstelling van een dwarsfluitspeler (bron Catawiki); keramisch object 'Vredesduif' (bron veilinghuisPeerdeman).