Lutz-Middelkamp, Anneke

Voornaam: 
Anneke
Voorletters: 
A.
Achternaam: 
Lutz-Middelkamp
Geboortejaar: 
1964
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
2004-2021
Overlijdensjaar: 
2021
CV: 

Keramiste Anneke Lutz-Middelkamp is geboren te Mussel op 25 september 1964. Sinds enige jaren is zij rondleidster bij het Keramisch Museum Goedewaagen in Nieuw-Buinen. Op zaterdag 31 augustus 2013 opent aan de Hoofdstraat 28 in Stadskanaal haar winkel Kleispul.
Zij gaat hier keramische unica brengen, door haarzelf en andere keramisten gemaakt. Het betreft voornamelijk gebruiksgoed. Kopjes, bekers, kannen, schalen, vazen en potten, merendeels uitgevoerd in de Japanse Raku-techniek. De objecten zijn met de hand vervaardigd of op de draaischijf gedraaid en op hoge temperatuur in hout- of gasoven gestookt. Ze zijn aldus bestendig voor gebruik in een keukenoven en in een vaatwasmachine.
De Raku-techniek brengt met zich mee dat de geglazuurde objecten op zeer hoge temperatuur met een tang uit de oven gehaald worden en vervolgens letterlijk gesmoord worden in een ton met zaagsel. Afgesloten van de toevoer van zuurstof branden de glazuurkleuren door met een steeds ander cracquelépatroon. Kleispul gaat eveneens keramisch siergoed in de vorm van autonome kunstwerken te koop aanbieden. 

Samen met de chemicus Bert-Jan Baas doet zij proeven om de verloren gegane recepten van oude glazuren van 20e-eeuwse kunstenaars als Bert Nienhuis weer  boven water te krijgen.                                          

Onder dezelfde naam Kleispul runt Anneke Lutz aan de Musselweg 119 in Mussel ook voor keramiek-professionals en hobbyisten een winkel in klei, glazuren, keramische gereedschappen en grondstoffen (tekst door Herman Sandman in Kanaalstreek, 2013).

Anneke is na een kort ziekbed overleden te Mussel op 25 augustus 2021.

Afbeeldingen: Anneke Lutz aan het werk, 2015 (bron Facebook); detail van een orenpot (bron website kunstenaar).