Lion Cachet, Carel Adolph

Voornaam: 
Carel Adolph
Voorletters: 
C.A.
Achternaam: 
Lion Cachet
Geboortejaar: 
1864
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Overlijdensjaar: 
1945
CV: 

Carel Adolph Lion Cachet is geboren op 28 november 1864 te Amsterdam. Hij volgt de onderwijzersopleiding (met een lagere en middelbare akte tekenen) die hij afsluit in 1891. Vanaf 1898 maakt hij voor De Sphinx in Maastricht ontwerpen voor herinneringsborden en in Leerdam ontwerpen voor Graniver tegelvloeren. In Amsterdam is Lion Cachet betrokken bij de Firma Wisselingh en Co. aan het Rokin. Hij is hier bevriend geraakt met G.W. Dijsselhof en Th.W. Nieuwenhuis. Ook is de beeldhouwer en medailleur Lambertus Zijl een goede vriend geworden. Lion Cachet trouwt in 1901 met Joanne Hermine Cordes (1870-1948). Zij is afkomstig uit een invloedrijk Amsterdams koopliedengeslacht. Het pas getrouwde paar gaat wonen in het 18e-eeuwse buitenhuis Schoonoord te Vreeland. Lion Cachet is vroeg gefacineerd door sprekende decors uit de natuur. Een doorgesneden rode kool inspireert hem. Lion Cachet wordt wel de pionier van de batikkunst - ook in perkament - genoemd. Lion Cachet is goed ingevoerd in de Amsterdamse society. Gedurende een periode van twaalf jaar mag hij het pand van het echtpaar Dentz van Schaik-Marloff aan het Frederiksplein 48-50 te Amsterdam inrichten. Het is de heer Dentz van Schaik die de sierkunstenaar Lion Cachet introduceert bij de directeur van de Stoomvaartmaatschappij Nederland. Dankzij deze relatie ontvangt Lion Cachet in 1906 een eerste opdracht voor het inrichten van de eerste klas van MS Grotius. Vele opdrachten zouden nog volgen. De sierkunstenaar Carel Adolph Lion Cachet overlijdt op 15 mei 1945 te Vreeland.

C.A. Lion Cachet in zijn atelier te Vreeland, 1901 (bron: Bois, Mechteld de e.a. 1994); tegeltableau ‘Australische flora en fauna’, Akanthos-techniek (Goedewaagen ontwikkelt in 1928 in samenspraak met Lion Cachet een kostbaar procedé, de Akanthostechniek. Het gaat bij deze techniek om kleurige emails, die in reliëf op tegels worden aangebracht); tableau van 21,5 x 12 tegels, uit vermoedelijk de SS Nieuw Holland, 1928 (bron: Verglaasde Charme / Glazed Charm 2013).

Werk: 

Tegeltableaus en reliëfs, onder andere bestemd voor de interieurs van schepen worden gestookt bij De Porceleyne Fles te Delft, bij De Distel te Amsterdam en bij N.V. Goedewaagen's Koninklijke Hollandsche Pijpen- en Aardewerkfabrieken te Gouda. Ontwerpen voor vazen worden uitgevoerd bij De Distel te Amsterdam / Goedewaagen te Gouda.

Bibliografie: 
  • Singelenberg-Van der Meer, M., Nederlandse keramiek- en glasmerken 1880-1940, 2001.
  • Bois, Mechteld de, e.a. C.A. Lion Cachet 1864-1945, 1994.