Liernur, Kunsthandel Martinus

Naam: 
Liernur, Kunsthandel Martinus
Plaats: 
Den Haag
Nationaliteit: 
Nederland
Werkperiode: 
1927-1976
Geschiedenis bedrijf: 

Kunsthandel Martinus Liernur is opgericht door Martinus Liernur in 1927. De zaak is gevestigd aan de Zeestraat 63 in Den Haag, naast het Panorama Mesdag. Martinus Liernur komt uit een artistiek milieu en is leerling van E.J. van Wisselingh. In 1936 gaat Liernur samenwerken met August Eijffinger, een Nederlandse kunsthandelaar in Parijs. Wanneer Liernur in 1937 komt te overlijden neemt August Eijffinger de kunsthandel over. In 1939 ontmoet Eijffinger tijdens een concert in het Kurhaus een jonge vrouw, Miep Vuurman genaamd en werkzaam aan het conservatorium. In de zomer van 1940 trouwen zij en wonen dan aan de Balistraat. Wanneer Eijffinger nog geen jaar later overlijdt neemt Miep Eyffinger (1911-2011) de kunsthandel over, die zij leidt van 1940 tot 1976. In die tijd vertegenwoordigt zij tevens Harm Kamerlingh Onnes. Zij zorgt voor de distributie van zijn werk onder geselecteerde galerieën. Naast veel bekende kunstschilders exposeren hier in de 1950s en 1960s keramisten. Etie van Rees exposeert al begin 1950s. Ook Harm Kamerlingh Onnes heeft hier zijn eerste expositie in 1950. Tot 1975 exposeert hij hier bijna jaarlijks. Tussen 1964 en 1967 exposeren verder Lily ter Kuile, Elisabeth Gerst, Gerda Wijmans-van Dillen, Hans de Jong, Adriana Baarspul, Johnny Rolf en Jan de Rooden. In de Zeestraat zijn in die tijd verscheidene kunsthandelaren gevestigd. Tegenover Liernur zit Pieter Scheen, en naast Liernur (op huisnummer 65) is de fotograaf Henri Berssenbrugge gevestigd. Liernur heeft twee kamers en een suite. In de Trompstraat, op slechts vijf minuten lopen van de Zeestraat, woont ook H.P. Bremmer, kunstpedagoog en adviseur van mevrouw Kröller-Müller. Hij komt elke week langs bij de kunsthandel om specifieke problemen met Miep te bespreken. Volgens hem heeft Miep Eiffinger "een ongelooflijke kijk op kunst waar menig kunsthandelaar jaloers op kan zijn". De Eijffingers specialiseren zich in het begin in werken uit de Franse School, de Impressionisten. Na het overlijden van August Eijffinger in 1941 is het door de oorlog onmogelijk geworden om vrij naar Frankrijk te reizen.
Miep Eijffinger koopt wat schilderijen op veilingen en na de Tweede Wereldoorlog richt zij zich op hedendaagse schilders. Ze handelt in schilderijen van de leden van de Haagse Kunstkring, zoals Kees Andrea, Piet Klaasse en Else Lindorfer. Vlak na de oorlog ligt de handel nagenoeg stil, maar in de jaren '60 bloeit deze weer op. Ze bezoekt vaak de kunstenaars op in hun atelier om daar een keuze te maken uit hun werk. In 1957 ontmoet Miep Eijffinger Else Lindorfer, die al voor de oorlog met Frans de Bruijn is getrouwd. Ze raken zeer bevriend, zij bezoeken tentoonstellingen en reizen samen naar Frankrijk. Toch is dit een van de weinige kunstenaars waarvan Miep nooit het atelier heeft bezocht, en daardoor een deel van haar werk niet kent. Later blijkt dat Lindorfer, die vooral aquarellen maakte, een portret in olieverf van Eijffinger heeft gemaakt. In 1976 besluit Miep Eijffinger de kunsthandel te stoppen.

Exposities

Voor de oorlog is er een expositie van Greet Feuerstein, bestaande uit portretten en stillevens van 1933. Jan Röede had zijn eerste expositie al in 1945. In 1950 exposeert Harm Kamerlingh Onnes hier, en sindsdien bijna jaarlijks. In 1957 heeft Har Sanders er zijn eerste (solo) expositie. In de jaren '60 exposeren hier Lily ter Kuile, Hans de Jong, Adriana Baarspul, Jan de Rooden, Elisabeth Gerst en vele anderen.

Jubileum

In oktober 2001 wordt ter gelegenheid van haar 90ste verjaardag een jubileumtentoonstelling van de collectie van Miep Eijffinger gegeven in Kunstzaal Van Heijningen op het Noordeinde. De collectie omvat werk van Kees Andrea, Willy Belinfante, Hermanus Berserik, Annie Borst Pauwels, Poek Buurmann, Elisabeth Gerst, Laetitia de Haas, Henk Hemmes, Cecile Hessels, Frida Holleman, Harm Kamerlingh Onnes (1893-1985), Piet Klaasse, Miep de Leeuwe (1912-2006), Else Lindorfer, Else Lohmann, Ina Orbaan, Henri van der Putten, Etie van Rees, Willy Rieser, Kees van Roemburg, Lieske van der Seyp, Arnold Smith en Lies Was. Niet lang na haar 100e verjaardag overlijdt Miep (tekst (bron: deels uit Wikipedia 2014).

Bibliografie: 
  • Baars, Willem L., Jetteke Bolten-Rempt en Doris Wintgens Hötte, Harm Kamerlingh Onnes, 2000
Bron Foto: 

Foto Kunsthandel aan de Zeestraat 63, ca. 1976 (bron: Haagse Beeldbank).