Lichtveld, Alexander

Voornaam: 
Alexander
Voorletters: 
A.
Achternaam: 
Lichtveld
Geboortejaar: 
1953
Geboorteplaats: 
Amsterdam
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1978
CV: 

Alex(ander) Lichtveld is geboren op 17 mei 1953 te Amsterdam. Hij volgt van 1973 tot 1978 de opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam, afdeling keramiek (docent Jan van der Vaart). In zijn eerste jaren zijn de objecten architecturaal, geometrisch en redelijk ver weg van het keramische. De huid en het kleurpalet kan de waarnemer gemakkelijk op het verkeerde been zetten in de beoordeling over van welk materiaal het object is vervaardigd. Tot 1985 heeft hij series met één thema gemaakt. Na zijn Japan reizen gaat hij meer autonoom werk maken. Ronde vormen, bochten en nieuwe thema's komen op. Alex zou eerder een beeldhouwer dan een keramist genoemd kunnen worden. Langzaamaan ontstaat ruimte voor meer irrationeel en onvoorspelbaar werk. Zijn werk krijgt voortaan een titel. Werk van Alex bevindt zich onder meer in de collectie van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

Tekst ten dele uit de website: www.carlakoch.nl , waarvoor dank!

Bezoek de website van de kunstenaar: www.alexanderlichtveld.nl

Afbeeldingen: portret Alexander in 2010 (bron Facebook); object op vijfhoekige voet, 1994 (collectie Capriolus); object Silo + a  (collectie kunstenaar); monogram met datering.

Bibliografie: 
  • Contemporary Dutch Ceramics, Uitgave Rijksdienst Beeldende Kunst, Den Haag, 1988.
  • Cahen, Judith, Alexander Lichtveld, catalogus bij een expositie, waarschijnlijk Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam, zonder datum.