Levi, Daniel

Voornaam: 
Daniel
Voorletters: 
D.
Achternaam: 
Levi
Geboortejaar: 
1959
Geboorteplaats: 
Saba Dorp, Hertzliya
Geboorteland: 
Israël
Werkperiode: 
1991
CV: 

Daniel Levi is geboren te Saba Dorp, Hertzliya (Israël) op 24 november 1959. Daniel heeft de Nederlandse nationaliteit. Tussen 1986 en 1991 bezoekt hij de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Keramische Vormgeving te Amsterdam. Er zijn vervolgopleidingen aan de Kunst Academie te Limmerick (Ierland) in 1991 en aan de Polytechnic School - Erasmus project - te Leicester (Engeland) in 1992.  Na zijn studie exposeert hij regelmatig in musea, galeries in Nederland en in het buitenland. In 1998 ontvangt hij in Japan de prestigieuze Inax Design Prijs voor Europese keramische vormgevers. Hij geeft workshops (onder meer gedaan in Japan, Nederlandse Antillen, NYU (New York University)) en op basisscholen in Amsterdam en omgeving. Daniel woont en werkt in Amsterdam. Zijn oogmerk is het om de eigenheid van zijn studenten in hun werk naar voren te brengen en ze bewust te maken van hun diepere drijfveren om zich kernachtig in beeldtaal uit te drukken. Uit die kennis kan een intense motivatie ontstaan tot creëren van karakteristiek werk.

Bezoek zijn website: www.daniellevi.nl

De rode draad is en blijft zijn belangstelling voor de archtectuur, het landschap en het leven in de diverse gebieden van de wereld. Het keramisch werk is opgebouwd uit in mallen gevormde onderdelen. De beelden worden afwisselend geglazuurd en bestreken met engobes. Ook worden in het werk transfers toegepast: gemaakte foto’s, die via een speciale techniek worden overgebracht op de klei. Zo trekt hij de opgedane indrukken naar zich toe en regiseert deze op zijn eigen archtecturale, speelse en schilderachtige wijze. Droom, werkelijkheid en herinnering vloeien aldus samen in zijn uit verschillende fragmenten samengestelde beelden.

Afbeeldingen: portret Daniel (bron kunstenaar); Daniel in zijn atelier, 2017 (bron: Daniel Levi - 上虞青·现代国际陶艺中心 www.shangyuceladon.com/en/artist.aspx?id=22); keramisch plastiek "bezoek aan Al-Hajjara", 1996 (bron Galerie Eewal, Amersfoort); object zonder titel 2007 (bron website kunstenaar); Man Hole Cover 2009 (bron website kunstenaar); unspoiled queen, 2015 (bron kunstenaar).

Werk: 

Tot voor kort zijn de keramische objecten van Levi sterk beïnvloed door de grillige architectuur en het landschap van Yemen, het geboorteland van zijn ouders. Deze werken ademen de sfeer van de Oriënt en doen wat grillige constructies, kleur en materiaalkeuze betreft, sterk denken aan de sprookjesachtige, Yemenitische huizen, waar vaak geen architect aan te pas is gekomen. Zijn verblijf op de Antillen vormt een nieuwe inspiratiebron. De werken vertolken de stilte van de zeebodem, die verraderlijk en weldadig tegelijkertijd kan zijn. Een synthese van schoonheid, speelsheid en gevaar. Tijdens zijn verblijf in Myanmar raakt Levi sterk beïnvloed door de culturele rijkdom en architectuur in dit verscheurde land. Hij raakt bedwelmd door de spirituele kracht van de getormenteerde bevolking. In de gevoelige en warme atmosfeer van dit werk steken grimmige accenten de kop op, zoals rode helicopters, die de zoete droom wreed verstoren. De werken zijn niet meer uitsluitend objecten maar vormen soms ook een medium waarop fotomontages worden vertoond: objecten die objecten reflecteren. Deze reflecties lijken de associaties of projecties te zijn die onze blik nu eenmaal onontkoombaar beïnvloeden. Tijdens een recente reis naar India (2012) raakt hij gefascineerd door de architectuur, maar toch ook door de infrastructuur en de middelen van vervoer, waaronder de vele handkarren (tekt: website kunstenaar).