Lemain, Lia

Voornaam: 
Lia
Voorletters: 
L.
Achternaam: 
Lemain
Geboortejaar: 
1950
Geboorteplaats: 
Den Bosch
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
vanaf 1974
CV: 

Lia Lemain is geboren te Den Bosch op 14 juni 1950. Zij volgt de Kunst Academie in Den Bosch. Zij exposeert bij Galerie De Ark in Boxtel en bij Cosa in Delft. In 2004 exposeert Lia (jubileumexpositie 30 jaar keramiste) in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. In 2011 exposeert zij met keramischje tassen in Museum Nairac in Barneveld. In 2011 doet zij mee met de manifestatie van Jordaan kunstenaars in Amsterdam. Lia woont dan op Passeerdersgracht 21 b, 1016 XG  Amsterdam.

Voor contact: 020 6259164 / lialemain@hotmail.com

Afbeeldingen: Dame met aap, circa 2004 (bron Museum Jan van der Togt, Amstelveen); keramische tas, circa 2010 (bron Museum Nairac, Barneveld).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Werk: 

Lia in 2011: "Ik werk figuratief en heb een grote fascinatie voor materiaaluitdrukking onder andere in leer en kant."

"Lemain maakt uiteenlopende voorstellingen en objecten uit aardewerk en het eerste dat opvalt is haar aandacht voor trompe-l'oeil effecten. De Bloemen, de stoffen en de leren voorwerpen die zij weergeeft, lijken bedrieglijk echt. In combinatie met de keuze van haar onderwerpen, een boudoir of slaapkamerscène, jurken met verschillende persoonlijkheden, handtasjes en beurzen bevat haar werk de echo van klassiek porselein. Deze referentie geldt in hoge mate voor haar meest recente werken. Nu maakt zij dames in hoepelrokken, creëert jurken als huizen op sokkels van suikerwerk.

Balancerend op de grens tussen droom en werkelijkheid geeft Lemain een persoonlijk wereldbeeld prijs. Haar werkelijkheid schuilt in details en ornamenten, stofmotieven, ruches en strikken waarmee zij de herinnering aan bestaande mensen tot leven roept. De jurken hebben het volume van de eigenaresse, een prieeltje doet de aanwezigheid van thee drinkende vrouwen vermoeden, de inhoud van een tas is te lezen als een gemeubileerde woning, kortom de wereld van Lemain is vol magie. Wanneer zij vervolgens de handschoenendoos van haar grootmoeder op ware grote namaakt, blijkt haar eigenzinnige blik. Het keramische object is échter dan de werkelijkheid ooit zal zijn" (tekst: Toon Minder, 2004).

Bibliografie: 
  • 100 Nederlandse keramisten, catalogus bij de expositie in Galerie de Ark te Boxtel, 13 december 1974-6 januari 1975.