Lardinois, Yvette

Voornaam: 
Yvette
Voorletters: 
Y.
Achternaam: 
Lardinois
Geboortejaar: 
1960
Geboorteplaats: 
Waalwijk
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1988
CV: 

Yvette Lardinois is geboren in 1960 te Waalwijk. Zij volgt van 1978 tot 1984 het Art Institut "Mollerinstituut" (lerarenopleiding handvaardigheid en textiele werkvormen) in Tilburg. Na deze opleiding verdiept zij zich in het beeldende vak en in 1988 studeert zij Cum Laude af aan de afdeling Keramische Vormgeving van de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in
's-Hertogenbosch. Vanaf dat moment toont zij haar keramische beelden in binnen- en buitenland.
Een jaar na haar afstuderen ontvangt zij een Startstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst.
Tot de zomer van 2003 woont en werkt zij, samen met de beeldhouwer Jan Goossen (1937-2005), in de Melkfabriek in Herpt (gemeente Heusden). Daarna woont zij in het Zeeuwse Vrouwenpolder. In 2022 woont Yvette in Noorwegen.

Bezoek haar website: www.yvettelardinois.com

Afbeeldingen: portret uit ca. 1994 (in: Keramiek, Niederlandische Gegenwartskeramik); atelierfoto kunstenaar circa 2012 (bron website kunstenaar); Yvette Lardinois met kom uit de serie Connections, 2014 (bron eigen website kunstenaar'); hoge kom Connections, 2012 (bron website kunstenaar); sierschotel Eland, 2012 (bron website kunstenaar).

Werk: 

Keramiek van Yvette Lardinois is monumentaal en kleurrijk, vaak niet zo groot van formaat. Zij maakt beelden, schalen en wandobjecten in klei. In de tekeningen en collages verwerkt zij vaak textiel. Yvette Lardinois werkt met verschillende materialen maar de klei heeft de boventoon. Sinds 2003 woont en werkt ze in Zeeland en heeft ze zich laten inspireren door ervaringen die zijn omgezet in abstracte vormen. De wandobjecten en tekeningen vertellen verhalen en hebben titels zoals 'Middelburg', 'Tranen', en 'Noorwegen'. Vanuit het abstracte werk komt Yvette Lardinois tot de decoratie van de handgemaakte schalen en kommen. Alle objecten, tekeningen en schalen zijn unica.

Bibliografie: 
  • Duits, Thimo te, Keramiek 90, Moderne Keramiek in Nederland, 1990.
  • Keramiek, Niederlandische Gegenwartskeramik, Museum fuer angewandte Kunst, Gera, 1994.