Lap, Geert

Voornaam: 
Geert
Voorletters: 
G.J.
Achternaam: 
Lap
Geboortejaar: 
1951
Geboorteplaats: 
Venlo
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1978 - 2017
Overlijdensjaar: 
2017
CV: 

Geert Lap is geboren op 24 december 1951 te Venlo. Van 1974 tot 1976 studeert hij aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving te Den Bosch. Hij vervolgt zijn studie van 1976 tot 1979 aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam bij docent Jan van der Vaart. In de jaren 1978-1980 deelt hij het atelier met Barbara Nanning in Amsterdam. Sinds 1980 heeft Geert zijn eigen atelier in Amsterdam. Hij draait van Limoges porseleinklei zijn strakke containervormen. De witte randen aan zijn werk ontstaan door deze met was in te smeren. Nadat het werk is gedompeld in de glazuur wordt de container gestookt. Maar porseleinklei laat zich niet altijd gemakkelijk verwerken, waardoor Lap in 1984 overstapt op steengoedklei. In 1987 stopt hij met 'die chemische processen'. Hij gooit de glazuren zijn atelier uit en gaat volledig over op de toepassing van terra sigillata. Deze fijnste op kleur gebrachte kleideeltjes worden meestal met de kwast aangebracht op de ongebakken huid van de container. Dit proces herhaalt hij meestal een vijftal keer. De terra sigillata kleideeltjes worden telkens in de huid gewreven. Na dit proces wordt het werk slechts eenmaal gestookt op 1180 gr. C. Een voordeel van deze methode is ook dat het werk niet op proenen in de oven hoeft te staan. Proenpuntjes bij werk van Lap betekent dus dat het werk geglazuurd is. Van 1985 tot 1986 vervult hij een docentschap aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven. Van 1985 tot 1987 is hij ook docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva te Groningen, maar de lange reistijd breekt hem op. Geert woont in Amsterdam. Hij overlijdt daar op 26 april 2017.

Enkele weken voor zijn overlijden heeft nog een prachtig gefilmd gesprek plaatsgevonden tussen interviewer Frans Leidelmeijer en de kunstenaar.              

Afbeeldingen: Portret (bron: courtesy Garth Clark Gallery); portret Cor Unum circa 2005; Geert bij drie objecten in zwart, foto Dana Lixenberg (bron Rob Malasch Amsterdam); Geert staand bij een groot werk, foto Dana Lixenberg (bron Rob Malasch Amsterdam); kleurendriehoek, 21 identieke kommen, handgedraaid (collectie Boijmans van Beuningen); twee vazen in blauw en pink (bron: Gaveler's 2010); twee vazen in lindengroen en lichtgrijs (collectie Capriolus).

Werk: 

De gebruikte technieken van Geert Lap zijn: dun gedraaid porselein of steengoed. De keuzes van Geert zijn niet voor de hand liggend, hij probeert geen geheel nieuwe vormen te vinden maar reduceert de bestaande tot het uiterste. Bij alle porseleinen die hij aanvankelijk gebruikt is er langs de randen van de stukken een streep ongeglazuurd gebleven om het materiaal van de scherf te tonen. Porselein krimpt en vervormt echter tijdens het stoken. Een dergelijke invloed van het proces op het resultaat bevalt hem niet. Rond 1984 gaat hij daarom over op steengoed. Het steengoed wordt bedekt met matte glazuren. Omstreeks 1987 komt hij tot de techniek van steengoed met terra sigillata. Het voordeel is, dat de scherf en de huid uit dezelfde klei zijn samengesteld. Deze techniek past hij tot het laatst toe, met één uitzondering wanneer hij rond 2015 opnieuw een grote serie diverse vormen maakt  met een bronskleurige glazuur als hommage aan zijn leermeester Jan van der Vaart. 

Bibliografie: 
 • Bestandscatalogus Nederlandse na-oorlogse keramiek, RBK 1995.
 • De Hedendaagse Gebruikskeramiek in Nederland, Tiel 1981, foto hieruit.
 • Aanwinst, twee containers van Geert Lap, in: Keramika no. 2 1991.
 • Geert Lap - 99 variaties, tentoonstelling: 10 september t/m 24 oktober, in: Keramika no. 3 1993. Ook catalogus.
 • Geert Lap, De maat der dingen, in: Keramika no. 4 1999.
 • Köster, Caroline, Benedikt en Gabriele - Keramik aus Kösters Kunstkammer, 1999, p. 98.
 • Keramiek, Niederlandische Gegenwartskeramik, Museum für Angewandte Kunst, Gera, 1994.
 • De gedraaide vorm, catalogus bij de expositie in Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam van 20.11.1988-15.01.1989.
 • Thormann, Olaf, Gefäss / Skulptur - Vessel / Sculpture; Keramik / Ceramics seit / since 1946, Grassi Museum für Angewandte Kunst Leipzig, 2013.
 • Stelt, Gertjan van der, 'In Memoriam Geert Lap', in: KLEI Keramiek Magazine, juli-augustus 2017.
 • Eliëns, Titus m.m.v. Ernst van Alphen en Jac Geurts, Geert Lap Specific Objects, nai010 uitgevers en Design Museum Den Bosch, 2019.