Kuile-Nypels, Lily ter

Voornaam: 
Lily
Voorletters: 
H.V.J.E.
Voorvoegsel: 
ter
Achternaam: 
Kuile-Nypels
Geboortejaar: 
1926
Geboorteplaats: 
's-Gravenhage
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1957
Overlijdensjaar: 
2016
CV: 

Henrica Volrada Julia Elisabeth (Lily) ter Kuile is geboren op 26 juni 1926 te 's-Gravenhage. Haar vader, Leopold August Nypels, is raadsheer bij de Hoge Raad (ook Nederlands kampioen tennissen en bridgen). Haar moeder is een zus van Harm Kamerlingh Onnes. Vanuit die familie is het artistieke en creatieve aan haar doorgegeven. In 1954 wordt zij leerling bij haar oom Harm H. Kamerlingh Onnes. Zij huwt met Hendrik Jan Carel ter Kuile (1922-2014) en heeft kort achter elkaar vier kinderen gekregen (drie jongens en één meisje). Zij wil per see pottenbakker worden. Zij heeft nooit in het huishouden gewerkt. Oom Harm woont in die tijd in Delft en Lily in Den Haag. Van 1954 tot 1956 volgt zij de opleiding aan de Vrije Academie te 's -Gravenhage (afdeling schilderen bij Jos Rovers). Tevens volgt zij één dag in de week lessen in de avondklas aan de Rijksacademie te Amsterdam (docenten Theo Dobbelmann, Just en Emmy van Deventer). In 1956 opent zij haar eigen kelder atelier aan huis aan de Hoogwerflaan 7 C (buitenplaats Marlot) te Den Haag. In Den Haag heeft zij een heerlijke club van kunstenaars, zoals Etie van Rees, Harm Kamerlingh Onnes en Hans de Jong. Met deze laatste heeft zij een grote klik door onder meer hun gemeenschappelijke belangstelling voor tuinieren. Vanaf 1972 verhuist zij naar Bloemkamplaan 61 te Wassenaar. Zij heeft hier haar atelier in de omgebouwde garage. Lily maakt haar glazuren zelf en heeft daarvoor eindeloos geëxperimenteerd. Aan het einde van 1970s gaat haar belangstelling steeds meer over naar het ontwerpen van handgebreide truien. Sinds 1988 woont Lily ter Kuile in het oosten van het land. Zij overlijdt te Olst op 7 juli 2016.

De vaste galeries die werk van Lily ter Kuile brengen zijn Galerie Ina Broerse in Amsterdam en Kunsthandel Liernur in Den Haag. Verder werkt zij ook incidenteel met ander galeries, zoals Het Kapelhuis in Amersfoort.

Afbeeldingen: portret uit een krantenartikel; portret gemaakt in 2014; plastiek 'De keramiekverzamelaar', 1964 (coll. Capriolus); 'De vier Heemskinderen' (Gaveler's 2010); leeuwkandelaar (coll. Capriolus); afbeelding van een vroege tegelfries (collectie vriendin van de kunstenaar).

De hier afgebeelde objecten zijn niet in de verkoop.

Deel van de informatie is afkomstig uit een interview dat Capriolus had met Mw. Lily ter Kuile in februari 2014. Hiervoor zijn wij haar dankbaar!

Werk: 

Lily ter Kuile heeft veel plastieken gemaakt. Zij houdt vooral van plastieken die twee verschillende kanten hebben. Actualiteit, dagelijkse taferelen, de natuur en bijbelverhalen zijn terugkerende onderwerpen. In de collectie van het Gemeentehuis te Rotterdam bevindt zich een plastiek van Lily ter Kuile. Lily ter Kuile maakt keramiek met een humorvolle en intelligente knipoog.

Bibliografie: 
  • Houtzager, Dr. M. Elisabeth, Nederlandse Ceramiek 1945-1970, Centraal Museum, 1970.
  • 1959 Pottenkijker 1969, Ceramische Hoogtepunten Nederland, Museum Boymans-Van Beuningen Rotterdam, 1969.
  • Spruit-Ledeboer, Mieke G., Nederlandse Keramiek 1900-1975, Assen 1977.
  • Keramiekkollektie, met een inleiding van Karin Gaillard, dienst Beeldende Kunst, 's-Hertogenbosch, 1983.
  • Capriolus, Ger J.M. en Ineke de Ree, Interview met Mw. Lily ter Kuile op 3 februari 2014.