Klok, Tjabel

Voornaam: 
Tjabel
Voorletters: 
T.
Achternaam: 
Klok
Geboortejaar: 
1942
Geboorteplaats: 
Emmen
Geboorteland: 
Nederland
Werkperiode: 
1979-heden
CV: 

Tjabel Klok is geboren te Emmen op 21 oktober 1942. Van 1975 tot 1979 volgt hij de opleiding aan de Academie Minerva te Groningen, M.O.-B Handvaardigheid met specialisatie keramiek. Tjabel is werkzaam in het onderwijs en ook beeldend kunstenaar. Hij is docent Keramiek aan het Kreativiteitscentrum te Drachten. Als kunstenaar heeft hij zich ontwikkeld als de specialist van de Raku gestookte keramiek. Tjabel Klok woont en werkt te Opeinde.

Adres

Tjabel Klok, Dokter Siebingasingel 79, 9218 PW OPEINDE 0512-371744

www.tjabelklok.nl

Werk: 

Primitieve, oud-Mexicaanse en oosterse decoratie- en stooktechnieken vormen een sterke inspiratiebron voor het werk van Tjabel Klok. Hij transponeert deze echter op een geheel eigen wijze tot hedendaagse vormgeving en kleurstellingen.In de RAKU-techniek, waarin oosterse filosofie en levenswijze een belangrijke rol spelen, maakt hij gebruik van eigentijdse vormen en glazuren en gaat de dialoog aan met de traditie door de toepassing van oude technieken en stookwijzen.

Lid kunstenaarsgroep Prisma 88 

Onder deze titel presenteren acht kunstenaars hun werk.  Acht individuen, acht verschillende kunstzinnige opvattingen. Een keramist, een beeldhouwer en zes schilders / tekenaars. Ze vonden elkaar in 1988 op wat hen samenbindt: een hoge opvatting over hun vak en een realistische verbeelding. De bandbreedte binnen een dergelijke gezamenlijkheid is groot. Als uitersten: een welhaast abstract vertalen aan de ene kant en een gedetailleerde realistische weergave van waarneming en beleving aan de andere kant. Juist die breedte maakte het boeiend om een collectief te vormen. Sinds de oprichting ontmoeten de leden van PRISMA ’88 elkaar met een strakke regelmaat, bespreken elkaars werk en vormen elkaars stimulans. De naam symboliseert de verschillen en gelijktijdig de binding binnen de groep als de kleuren in het spectrum: verschillend, helder te onderscheiden, maar onlosmakelijk samenvallend in het licht.

Bibliografie: 

Augustijn, Piet Hedendaagse Keramiek in Nederland, NVK 2008.

Bron foto: 

Foto: onder dank overgenomen van het internet